Народна скупштина Републике Српске јуче је двотрећинском већином потврдила изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да су три одлуке Предсједништва Босне и Херцеговине веома штетне по виталне интересе овог ентитета и тиме спријечила њихово ступање на снагу. На овај начин, између осталог, оборена је одлука која је требала омогућити да наши ученици само учествују у међународној провјери нивоа знања из неколико области, познатој као ПИСА тестирање.

На првом и за сада једином ПИСА тестирању на којем смо учествовали прије двије године резултати бх ученика били су катастрофални. Заузели су 62. мјесто од 79 земаља свијета у највећем глобалном истраживању у образовању. Сваки други тестирани ученик из наше земље оцијењен је као функционално неписмен. Александар Трифуновић, уредник магазина „Бука“, истиче да су се због оваквих резултата морали упалити сви аларми и што хитније кренути у реформу образовања.

АЛЕКСАНДАР ТРИФУНОВИЋ, магазин „Бука“

„Ми требамо управо да расправљамо о томе зашто су дјеца функционално неписмена и како да то исправимо и да ту видимо јединство позиције и опозиције, јер у суштини и једни и други желе да нам овдје буде боље, а не може нам бити боље ако немамо паметнију дјецу. Ми у ствари не расправљамо о суштини, него расправљамо о форми. И то је на жалост нешто што већ пар посљедњих сједница Народне скупштине обиљежава до те мјере да људи сматрају да се оне уопште не тичу овог народа него да се они баве у њој сами собом“.

Према мишљењу политичке аналитичарке Тање Топић, домаћи политичари све, па и оне најбаналније ствари, посматрају кроз призму предстојећих локалних избора и опет све карте стављају на збијање националних редова. Најбољи примјер тога је, сматра Топић, јучерашња посебна сједница Народне скупштине.

ТАЊА ТОПИЋ, политички аналитичар

„Мислим да је цјелокупна илустрација те ситуације заправо она пријетња односно упозорење и грађанима и народним посланицима: Ако не гласате за мене, ако не подржите мене, ви сте заправо подржали Џаферовића и Комшића – и то је највећи јерес који сте могли као политичар у изборној години једноставно изрећи и то са скупштинске говорнице“.

По мишљењу посланика коалиције „Заједно за БиХ“ Сенада Братића, политика је јуче у други план ставила интересе свих грађана у земљи.

СЕНАД БРАТИЋ, Посланичка група „Заједно за БиХ“

„Како наћи један смислени разлог да оправдате да може бити борба против тероризма, да може угрозити витални интерес РС и покушај да се достигну европски стандарди у области образовања за нашу дјецу, такође да то може угрозити витални интерес ентитета РС“.

Јучерашња посебна сједнице Народне скупштине одржана је на захтјев члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, који је три одлуке које су усвојене без консензуса на 14. редовној сједници Предсједништва, одржаној 22. јула, прогласио веома штетним по виталне интересе Републике Српске. Ријеч је о одлукама о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези с употребом путничких информација, затим о Споразуму о учешћу наше земље у Програму за међународног оцјењивање ученика (ПИСА) 2021. и Одлуци о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености.