Од 1. јула ове године максимална малопродајна цијена накнада за роминг у регији Западног Балкана бит ће доведена на разину цијена које одговарају правилима “У ромингу, као у домаћем промету.” Споразум се односи на Босну и Херцеговину, Србију, Црну Гору, Сјеверну Македонију, Косово и Албанију. То значи, да корисници када путују унутар региона Западног Балкана користиће роминг услуге по домаћим цијенама.

Споразумом о снижењу цијена услуга у јавним мобилним комуникацијским мрежама у региону Западног Балкана је дефинисано да максимална цијена накнада за роминг у мобилној телефонији мора најкасније до 1. јула 2021. године бити доведена на ниво цијена у складу са правилом “као у домаћем саобраћају” који се примјењује међу земљама Европске Уније.

РЕГУЛАТОРНА АГЕНЦИЈА ЗА КОМУНИКАЦИЈЕ

“Оно што је кључно, јесте да од 1. јула ове године, увођењем правила “у ромингу као у домаћем саобраћају” корисници неће плаћати додатне накнаде када путују унутар региона Западног Балкана, односно користићероминг услуге по домаћим цијенама”, саопштено је из РАК-а.

Појединачно се прописују обавезе оператера о бесплатном информисању корисника о врстама погодности, промјенама цијена, а посебно о ризицима аутоматског и неконтролисаног укључивања услуге преузимања података у ромингу.

МИЛИЦА КОНДИЋ, портпарол компаније М:ТЕЛ

“Уколико позивају бројеве са позивним бројем +387, +382, +383, +389 или +355 долазни позиви се неће тарифирати. Када је ријеч о мобилном интернету корисници це моћи користити примјенљиву количину за пренос података, дакле количину која це бити довољна за њихове потребе за вријеме боравка у ромингу у регији Западног Балкана”, казала је Кондић.

АНКЕТА:
“То је одлична ствар, не знам што су оволико чекали на то”
” Мислим да је то добро, зашто да плаћамо дупле и тродупле цијене без икакве потребе”
” Супер идеја, то је давно требало да се догоди.”

Имајући у виду чињеницу да један од два грађана регије сматра да им је договор о укидању роминга помогао да уштеде доста новца, генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу појашњава да је иницијатива за укидање роминга само дио Дигиталне агенде за Западни Балкан.

МАЈЛИНДА БРЕГУ, генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ)

“Дигитална агенда се не састоји само од споразума о цијенама роминга. Споменула сам њега јер је то успјесна прица Вијећа за регионалну сарадњу. Дигитална агенда се састоји такође од бројних добрих проводљивих циљева на којима радимо”, истакла је Брегу.

Укидање роминга знатно це побољсати комуникацију медју становницима земаља Западног Балкана,а то је само један од позитивних модела које смо преузели од земаља чланица Европске уније.