Предсједатељ Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија данас је у телефонски разговарао с предсједницом Еуропске комисије Урсулом фондер лејен о актуалној епидемиолошкој ситуацији изазваној пандемијом ЦОВИД-19.

Тегелтија је упознао предсједницу Еуропске комисије о активностима које Вијеће министара, уз поштивање уставних надлежности и у сурадњи с владама ентитета и Брчко Дистрикта, подузима у борби против ширења коронавируса, те је информирао да је Босни и Херцеговини, након дугог раздобља чекања, прије два дана испоручен први контингент цјепива из програма ЦОВАX.

Предсједница Еуропске комисије обавијестила је Тегелтију да ће у другој половици травња текуће године земљама западног Балкана почети испорука 650.000 цјепива Пфизер, донације Еуропске уније, те да ће те цјепиво бити потпуно бесплатне.

Расподјела контингента од 650.000 доза цјепива бит ће договорена са сваком од земаља Западног Балкана посебно.

Заједнички је оцијењено да је убрзање производње и једнаке и поштене глобалне дистрибуције цјепива, као и већа солидарност свих земаља, кључна за стабилизацију и опоравак, као и за отклањање проблема изазваних пандемијом коронавируса.

Тијеком телефонског разговора који је обављен на позив предсједнице Еуропске комисије, суговорници су размијенили мишљења и о другим актуалним темама у БиХ и Еуропској унији.

Тегелтија је изразио захвалност предсједници ЕК на вијестима о донацији цјепива, као и на подршци и иницијативама у које је БиХ укључена, а које се односе само на земље чланице, приопћено је из Вијећа министара БиХ.