Ирански министар вањских послова Мохаммад Јавад Зариф у понедјељак је похвалио ирачке напоре на јачању регионалне стабилности, рекавши како ће они довести до „још преговора и разумијевања“ у регији.

Зариф се обратио новинарима тијеком посјета ирачкој пријестолници, која је у овом мјесецу била домаћин прве рунде изравних разговора између регионалних супарника Саудијске Арабије и Ирана.

Двије земље наговијестиле су могућу деескалацију након вишегодишњих анимозитета који су се често прелијевали у сусједне земље и у најмање један рат који још бјесни.

Зариф је такођер упутио иранске изразе сућути и жаљења због големог пожара у багдадској Цовид болници тијеком викенда у коме је погинуло 82 људи.

Дужносници су приопћили да је пожар изазвала експлозија на цилиндру с кисиком.

Ријад настоји окончати вишегодишњи рат у Јемену против Хоутхи побуњеника који уживају иранску подршку и који све чешће испаљују пројектиле и пуштају дронове накрцане експлозивом, док Саудијска Арабија напада кључне локације и нафтну инфраструктуру.

Окончање рата могло би бити улог у цјенкању за Иранце док траже ублажавање санкција на нуклеарним преговорима у Бечу.

-Поздрављамо ирачку виталну улогу у регији и надамо се да ће из дана и дан јачати иранска улога у стабилности регије – изјавио је Зариф на заједничкој конференцији за новинаре с ирачким колегом Фоуадом Хуссеином.

-Захваљујемо се ирачкој влади на провођењу тих напора – казао је Зариф, не потврђујући да су саудијско-ирански разговори заправо одржани у Ираку.

-Надамо се да ће ти напори водити до нових преговора и разумијевања у регији – казао је.

Све стране силе на крају ће отићи, додао је Зариф, „али ми ћемо остати овдје и требали бисмо засновати наше односе на добросусједству, без уплитања и у обостраном интересу“, преноси Ассоциатед Пресс.