Амерички предсједник Џо бајден извојевао је прву законодавну побједу када је рано у суботу Заступнички дом Конгреса САД-а усвојио његов пакет помоћи за опоравак од пандемије корона вируса вриједан 1.900 милијарди долара.

Пакет помоћи усвојен је у доњем дому с 219 гласова за и 212 против и послан је у Сенат гдје демократе планирају маневар који ће им омогућити да он прође и без подршке републиканаца.

Помоћ ће бити намијењена за плаћање вакцина и медицинске опреме и за нови круг хитне финансијске помоћи домаћинствима, малим подузетницима и државној и локалној власти.

Демократе кажу да је пакет потребан за борбу против пандемије у којој је умрло више од 500.000 Американаца, а милион су остали без посла.

„Амерички народ треба знати да је њихова влада ту за њих”, рекла је у расправи предсједница дома Ненси Пелози.

Републиканци, који су подржали прошли план, рекли су да добар дио новог није потребан, те да ће само девет посто ићи директно за борбу против вируса.

Републикански челник Кевин мекарти рекао да је се ради о “бацању новаца”.

Предсједник Бајден искористио је прве седмице на дужности за борбу против највеће здравствене кризе у стољећу, која је погодила готово све аспекте америчког живота.

Демократе се надају да ће нацрт закона Биден потписати прије половине марта, када истичу потпоре за незапослене и неки други типови помоћи, тврде агенције, позивајући се на Ројтерс.

Пакет помоћи укључује 1.400 долара директне помоћи појединцима, 400 долара седмично савезне помоћи за незапослене до 29. аугуста, те помоћ онима који су у потешкоћама за плаћање најма и хипотека током пандемије.

Демократе ће, међутим, морати смислити како ријешити питање предложеног повећања минималне плаће, који ће можда морати бити избачен из нацрта закона због комплицираних правила у Сенату.

Нацрт закона сада иде у горњи дом, гдје би демократска потпредсједница Камала Харрис могла бити одлучујући глас будући да је однос демократа и републиканаца у Сенату 50-50, преноси Ал Џазира.