Шеф Делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у Босни и Херцеговини Јохан Заттлер данас ће у Сарајеву уручити опрему намијењену медицинским установама у Босни и Херцеговини, коју је финансирала Унија.

Опрема је набављена у складу са стандардима ЕУ за јавне набавке и укључује високо квалитетне респираторе, рендген апарате и осталу заштитну медицинску опрему. Респиратори су произведени у ЕУ (Шведска), а ради се о савременим респираторима намјењеним за интензивну његу и анестезију.

Набавку опреме је финансирала Европска унија у оквиру програма помоћи БиХ у борби против коронавируса (COVID-19) којег проводи УНДП БиХ.

Испорука опреме ће бити уприличена у просторијама БКМ-Шпеда у Сарајеву. Том догађају ће присуствовати министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић и резидентна представница УНДП-а у БиХ Стелиана Недера.

Европска унија је за хитне медицинске потребе Босни и Херцеговини у одговору на COVID-19 до сада издвојила укупно седам милиона еура, што укључује набавку респиратора, ЕКГ апарата, рендген и ултразвук апарата те знатне количине заштитне медицинске опреме. Испорука заштитне медицинске опреме медицинским установама широм БиХ је почела већ крајем марта и наставит ће се.