Уважавајући дугогодишњу сарадњу Европске уније и ВСТВ-а, засновану посебно на финансијској и техничкој помоћи ЕУ од 2004. године, шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник Европске уније, амбасадор Јохан Затлер је истакао разочарење изостанком напретка БиХ у извјештајном периоду, нарочито у правосуђу.

Затлер је ово казао данас Високом судском и тужилачком вијећу БиХ (ВСТВ)

Након што је Европска комисија објавила Пакет проширења и Извјештај о Босни и Херцеговини за 2020. годину, он је представио главне закључке који се односе на владавину права.

“Једноставно не видимо довољно реформи за наша улагања!” изјавио је амбасадор Затлер.

Позвао је чланове Вијећа да се хитно позабаве тренутном ситуацијом, посебно када је ријеч о враћању повјерења јавности у правосуђе и осигурању интегритета, независности и одговорности правосуђа. Навео је да ови аспекти нису довољно утемељени у бх. правосуђу.

“То се мора промијенити,” нагласио је амбасадор Затлер.

Такође је нагласио да је у Извјештају врло јасно наведена хитна потреба проведбе робусног и независног система провјера интегритета за све носиоце правосудних функција. Како би се одговорило на очекивања грађана, такве провјере требају бити попраћене вањским надзором.

У циљу омогућавања тих промјена, потребно је хитно измијенити Закон о ВСТВ-у. Свако кашњење у том погледу ће само наштетити Босни и Херцеговини на њеном путу ка ЕУ.

Но, поред ових законодавних реформи, потребно је да чланови Вијећа раде проактивно и воде својим примјером.

У том контексту, амбасадор Затлер је поновио ријечи г. Приебеа, који је позвао на “промјену у правосудној култури”. Крајње је вријеме да се покрене ова промјена, а први корак у том правцу јесте успостава професионалне и одрживе Јединице за интегритет у оквиру Секретаријата ВСТВ-а, на што се Вијеће и обавезало.

Амбасадор се захвалио Вијећу за брзу реакцију на забринутост Централне изборне комисије БиХ и доношење инструкције о приоритизацији предмета изборних превара током предстојећег изборног периода. То је примјер препознавања проблема, које Вијеће треба чешће показивати јавности.