Поступајући тужилац Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона (ТК) је Опћинском суду у Грачаници упутио приједлог за одређивање једномјесечног притвора за Дамира Ковачевића (21), настањеног у Коњицу, због постојања основане сумње да је починио два кривична дјела – искориштавање дјетета или малољетника ради порнографије у покушају.

Постоји основана сумња да је Ковачевић у јануару 2021. године у два наврата четрнаестогодишњим дјевојчицама са подручја ТК, користећи се лажним профилима на различитим друштвеним мрежама и користећи вибер, слао експлицитне сексуалне поруке и наводио их да му пошаљу непримјерене слике или видеа, што су дјевојчице одбијале и што је код њих изазвало страх и узнемиреност.

Након поднесних пријава, надлежне полицијске управе у ТК су документовале догађаје, те је поступајући тужилац у провјере укључио и истражитеље Федералне управе полиције.

Уз наредбу Опћинског суда у Коњицу истражитељи ФУП-а су јучер обавили претрес породичне куће осумњиченог у близини Коњица, приликом чега му је привремено одузет мобилни телефон, рачунар и рачунарска опрема која ће бити вјештачена како би се утврдило да ли је осумњичени подузимао сличне или исте радње и према другој дјеци или малољетницима.

Након обављеног претреса Ковачевић је лишен слободе, извршена је криминалистичка обрада те је уз извјештај о почињеном кривичном дјелу предат у надлежност Тужилаштва ТК.

Поступајући тужилац је донио наредбу о провођењу истраге и испитао осумњиченог.

Притвор је предложен због бојазни да осумњичени може уништити, сакрити или измијенити доказе или трагове важне за кривични поступак и да може поновити кривично дјело и поново остваривати сличну комуникацију са дјецом или малољетницима.

Истражне радње у овом предмету се интензивно настављају, саопћено је из Тужилаштва ТК.