Након што је Федерална влада у потпуности занемарила закључак Представничког дома Парламента Федерације у вези са забраном изградње нових мини хидро-електрана, еколози и грађани одлучили су прећи на нове начине борбе. Један од њих је покушај доношења забрана са локалног према вишим нивоима власти, а други је кориштење потенцијала друштвених мрежа.

На ријеци Требижат, барем у овом дијелу који је под јурисдикцијом града Лјубушког ,неће ницати нове мини хидроелектране ни бране. Град Лјубушки први је у Федерацији који је потписао Декларацију о забрани градње мини хидроелектрана на водним подручјима које покрива овај град.

ВЕДРАН МАРКОТИЋ, ВД градоначелника Лјубушког

Развој туризма и пољопривреде не може ићи у исту реченицу са градњом мини хидроцентрала на ријеци Требижат Нисмо спремни жртвовати наш Требижат, будућност наше дјеце ради било чијег профита и интереса.

Три су локалне заједнице у БиХ засад потписале ову декларацију али су очекивања пуно виша.

ВИКТОР БИЈЕЛИЋ, Коалиција за заштиту ријека БиХ

Очекујемо да ћемо до краја ове године имати више од 5 .а до краја 2021. најмање 20 опћина које ће се прикључити иницијативи.

Само 30-ак километара од Лјубушког води се борба за очување Бунских канала. Туристички атрактивни канали припадају граду Мостару, а активисти и локално становништво покушавају их спасити од девастације. Након кампање у којој су познате особе међу којима и Леонардо ДиKаприо дигли свој глас против уништавања ријека у БиХ, на акције преко друштвених мрежа одлучили су се и еколози.

ОЛИВЕР АРАПОВИЋ, Удруга „Мајски цвијет“

Радит ћемо кампању билбоарда, окупљање, мирне просвједе, изложбу, указиват ћемо људима да је то нешто негатиовно јер локална заједница и људи са буне, не желе градњу МХЕ овдје, желе споменик природе да остане какав јест. Овдје свакодневно на стотине људи има који долазе, сликају се и посјећују ово подручје и желимо да се стави на карту понуде и да се уреди достојанствено.

Будући да је грађанима сада јасно како, што се екологије тиче, не могу рачунати на више разине власти а исто тако виде снагу друштвених мрежа, и из Удруге Мајски цвијет позвали су све да узму свој мобител, отворе камеру, усликају селфие на Бунским каналима и објаве га на друштвеним мрежама са хасхтагом #Stopizgradnjimhenabuni. То ћу сада направити и ја и придружити се овој еколошкој борби.