Када је у посљедњем кварталу прошле године појефтинила цијена гаса на свјетском тржишту, Федерална влада је за 8,5 одсто снизила цијену гаса за компаније које дистрибуишу овај енергент. Влада је од тих предузећа затражила да то смањење осјете и крајњи потрошачи. Међутим, с рачунима за централно гријање за први мјесец ове године, постало је јасно да од смањења цијене за грађане нема ништа. Питали смо надлежне – зашто?

БХ-Гас је на бази кретања руске цијене природног гаса формирао приједлог нове велепродајне цијене која је нижа за 8,5 одсто у односу на дотадашњу. У децембру прошле године Влада Федерације Босне и Херцеговине једногласно подржава одлуку о смањењу цијене природног гаса према компанијама које дистрибуишу гас. Одлука је ступила на снагу првог јанура 2021. године, међутим, грађани у својим домаћинствима и даље овај енергент плаћају по истој цијени.

Из КЈКП “Топлане-Сарајево“ кажу да нису у могућности смањити цијену природног гаса за грађане. Цијене гријања одређене су тарифним системом, који је 2016. године усвојила Влада Кантона Сарајево, односно “Уредбом са законском снагом.” У члану 30. ове Уредбе наводи се да топлане не могу мијењати цијене гријања све док постоји акумулирани губитак. А губитак топлана износи 100 милиона марака.

Грађани Сарајева кажу да једва састављају крај с крајем.

Из Сарајево гаса кажу да од првог јануара корисници природног гаса имају нижу цијену, те да корекција цијене за кориснике централног гријања није у њиховој надлежности. На Влади Кантона Сарајево је да ли ће имати слуха за примања грађана и високе рачуне у гријној сезони, те у складу са тим промијенити члан 30. Уредбе којом се законски онемогућава промјена тарифниог система и висине тарифних ставова, што одређује цијену гријања у Кантону Сарајево.