Од трећег јуна сви грађани Босне и Херцеговине могу примити вакцину против коронавируса у било којем раду Србије, без заказивања. Колико њих се одлучило за вакцинацију у комшилуку није познато, јер БиХ о томе не води евиденцију, а збирних података нема ни у Србији. Екипа БХТ-а посјетила је један од Домова здравља у Србији и провјерила колико је интересовање наших држављана.

Испред Дома здравља “Миленко Марин” у Лозници већ данима редови држављана Босне и Херцеговине. Након што су почетком јуна примили прву дозу вакцине у Србији, сада су дошли на ревакцинацију.”

“Док у вакциналним центрима широм Србије воде евиденцију о броју држављана БиХ који су примили вакцину у сусједној Србији здравство БиХ у надлежности ентитета, Кантона и Брчко дистрикта нема прецизне податке о броју вакцинисаних. Оно што се помиње као једна од опција јесте да ће у наредном период бити успостављена сарадња са Институтом Батут како би од Србије добили прецизне податке о томе колико се наших држављана вакцинисало овдје”

Ипак, евиденција вакцинисаних страних држављана у Србији води се на нивоу домова здравља и нема збирних података, а нису дужни ни да их достављају.

“Ми пратимо стање на нашем пункту о томе извјештавамо завод за јавно здравље и институт батут, као и министарство здравља. Вакцинисано је преко 6000 грађана бих, док је већ кренуло од 24. са другом дозом тако да је за два дана вакцинисано негдје око 600 грађана, данас је ревакцина, 800 грађана чека на другу дозу вакцине,” казала је координатор за вакцинацију Града Лозница Љиљана Ранковић.

Како је за БХТ потврђено у Институту за јавно здравство Републике Српске, сарадња са “Батутом” још увијек је на нивоу идеје. Ако је судити према подацима Граничне полиције БиХ о броју прелазака границе и гужвама на граничним прелазима, број држављана БиХ који се вакцинишу у Србији је из дана у дан све већи.

“Велико је интересовање долазе људи из БН, Тузле, Брчког, Власенице, Сарајева, Добоја, практично из свих мјеста Босне,” додала је Ранковићева.

“Ја овим путем молим их да дођу до нас да се јаве свом породичном љекару да ми бар имамо неку евиденцију,” казала је директор Дома здравља Бијељина др Данијела Ђукин.
Према подацима Министарства цивилних послова БиХ, у Босну и Херцеговину је стигло нешто више од 530.000 вакцина, што је недовољно за приоритетне категорије, а камоли за масовну имунизацију 3,5 милиона становника.