НАТО је темељ наше колективне одбране, заједно потврђујемо нашу свечану преданост Вашингтонском уговору и да ће се сматрати да је напад на савезника, напад на све нас, поручили су у заједничкој изјави шефови дипломатија Сјеверноатлантског савеза (НАТО) данас у Бриселу.

“Руске агресивне акције представљају пријетњу еуроатлантској сигурности, тероризам у свим облицима и манифестацијама остаје трајна пријетња свима нама”, навели су министри вањских послова чланица НАТО-а у зејдничкој изјави.

Министри, који су се након годину дана први пут састали у Брисели, објавили су заједничку изјаву у којој су подвукли да су се странке окупиле како би потврдиле трансатлантску везу између Европе и Сјеверне Америке, у чијем је срцу НАТО.

“НАТО чини основу наше колективне одбране. Заједно потврђујемо нашу озбиљну посвећеност Вашингтонском споразуму и да ће се сматрати да је напад на савезника, напад на све нас”, навели су у изјави.

У изјави се наглашава да је НАТО, као најмоћнији савезник кроз хисторију, осигурао слободу, територијални интегритет и заједничке вриједности готово милијарде људи.

“Као одбрамбени савез, НАТО не представља пријетњу ниједној земљи”, поручили су министри земаља чланица НАТО-а.

Наведено је и да је НАТО побољшао способности и став одбране и одвраћања као одговор на опасније и непредвидљивије сигурносно окружење.

“Напредујемо у праведнијој трансатлантској подјели терета, поздрављамо напоре свих савезника у Европи и Сјеверној Америци који доприносе нашој недјељивој сигурности. Морамо и учинит ћемо више”, саопћено је у заједничкој изјави.