Због повећаног броја обољелих у Бањалуци и броја лица која су сумњива на обољење од COVID-а предузимају се нове мјере на појачавању капацитета Дома здравља и примарне здравствене заштите, односно одобравају се додатна средстава за бањалучки Дом здравља, повећава се број љекара и медицинских техничара, проширују се просторни капацитети и ангажују се додатни простори и додатна логистика.

Изјавио је то Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, након састанка радне групе за борбу против епидемије одржаном данас у Бањалуци, нагласивши да је десетак радника прихватило да помогне из пензије и да је додатно ангажовано још 25 здравствених радика.

“Већ је ангажован додатан број људи, дио оних који су са статусом незапослени, љекара и медицинских сестара и техничара, али и десетак радника који су позвани из пензије да помогну, људи који имају искуство, али који неће радити директно с пацијентима, већ ће радити на телефонској подршци, јер је ту велико оптерећење”, рекао је Радојичић и додао да ће се тако ослободити људство које ће радити директно с пацијентима.

Осим тога повећава се капацитет за тестирање, с досадашњих шест на десет тимова у двије смјене.

“Уводи се нова локација за тестирање на Малти, надамо се да ће бити у току викенда оспособљена. Рди се о тестирању у аутомобилима, биће постављен вјероватно шатор кроз који ће моћи да прође ауто и да лица која чекају на тестирање могу аутом доћи да се из аута узме тест без излажења, као што се сада ради код Поликлинике”, рекао је Радојичић.

Повећава се број кућних посјета, продужено је радно вријеме и додата је још једна смјена у Хитној помоћи када се заврши рад породичних амбуланти, а биће ангажоване још двије екипе.

“У Доцу, поред COVID амбулатне, у сусједном објекту биће још једна АРИ амбуланта гдје ће бити упућиван дио пацијената који се жали на респираторне инфекције”, казао је он.

У ЦOVID амбуланти у насељу Долац гдје се пружа здравствена заштита за пацијенте који су позитивни повећава се број радника, односно уводи се још један тим.

“Свим медицинским радницима који су непосредно ангажовани на овоме, који су под напором, раде у посебним околностима одобрена је додатна стимулација за рад, јер то су лица која су ангажовани већ осам мјесеци”, казао је Радојичић.

Нагласио је да све ове мјере имају за циљ да се становништву пружи благовремена здравствена заштита и да они који су позитивни или суспектни брже и лакше добију здравствену услугу, јер се у посљедњих седам до десет дана ради о хиљадама пацијената који траже ову врсту здравствене заштите.