Замјеник предсједатеља Вијећа министара и министар финанција и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас с представницима Еуропске инвестицијске банке (ЕИБ) Матеом Ривеллинијем и Јацопом Ленси Орландом уговор о финанцирању у вриједности 40 милиона еура за Пројект градског пријевоза Сарајево.

Након потписивања споразума, које је обављено кооресподентно и без церемонија због епидемиолошке ситуације, министар Беванда је казао да су осигурана средства која ће побољшати квалитет живота становника Сарајевске жупаније те помоћи у заштити околиша.

“Познато је колико Сарајево има проблема са градским пријевозом, прометним гужвама, али и великим загађењем зрака због свих ових проблема. Овај пројект један је од ријетких који ће утјецати да се ови недостаци покушају ријешити. Зато смо захвални представницима ЕИБ-а што су подржали овако квалитетан и битан пројект за све грађане Сарајева, али и посјетиоце овог града”, казао је Беванда.

Додао је да је овај пројект од посебног значаја за становнике сарајевске опћине Вогошћа јер се односи на обнову тролејбусне мреже и возног парка како би поново профункцинирао јавни пријевоз на овој релацији.

Пројект ће бити реализиран кроз три повезана пројекта, а односи се набаву тролејбуса и реконструкцију тролејбусне мреже за Вогошћу те изградњу прометнице јужна лонгитудинала.

Према одредбама уговора, овај кредит од 40 милијуна еура има рок отплате 25 година, укључујући греис период од пет година, а алокација кредита је на Федерацији БиХ, саопћено је из Министарства финанција и трезора БиХ.