За откуп вишкова у пољопривреди Влада Републике Српске намијенила је пет милиона марака из средстава Компензационог фонда.

Од тога три милиона КМ за откуп сточарских, а два милиона марака за откуп вишкова поврћа.

НИКОЛА СУВАЈАЦ, село Кукуље

“Овај краставац бацам доље, он ће сагњилити и неће бити више ништа од њега, свакако ће пропасти”.

МИРОСЛАВ МАСТАЛО, село Косијерево

“Остаје на пољима, то се заорава нема од тога више ништа , тако да уложили смо много у то дали смо све одрадили како треба и сад видите и сами.

Различите су повртларске културе, али проблеми исти. Више је засијаних површина,добар род али мала потражња. Тржиште је додатно нестабилно због ситуације са коронавирусом.

НИКОЛА СУВАЈАЦ, село Кукуље

“Ово овдје стоји пар дана. Имам још пар депонија, то је велика велика количина више вагона које сам бацио све у очекивању да ће сутра прекосутра појавити се неко ко ће преузети робу ко ће откупити то макар по неку цијену али се нико није појавио”.

Влада финансира интервентни откуп вишкова након што је прољетос стимулисала становништво да у вријеме епидемије засије више површина. Проблем покушавају ријешити субвенционисањем откупљивача и прерађивача који су спремни да преузму вишкове поврћа. Повртлари поздрављају Владине мјере, али сматрају да од њих користи имају само откупљивачи. Не и произвођачи који су највише уложили.

БОРИС ПАШАЛИЋ, министар пољопривреде РС

“Јавиле су се неке наше највеће компаније Сава. Витаминка и још неколико великих компанија. Очекујемо да ћемо успјети да откупимо и да прерадимооко 11. 000 тона дакле додатних поврћа”.

БРАНКО МАСТАЛО, предсједник Удруге повртлара РС

“Средства су дата прерађивачима , откупљивачима од тога немају користи повртлари. Повртлари на терену кажу то су ниске откупне цијене. Мишљење повртлара је да је требало један дио дати откупљивачима, али другу дио повртларима”.

Посебно су угрожени пољопривредници за чије производе нису заинтересовани прерађивачи. У нешто повољнијој ситуацији су сточари јер је потражња прерађивача већа од понуде.