Након што им је у липњу додијелио 2, 5 милијуна куна, Средишњи државни уред за Хрвате изван Хрватске позвао је непрофитне организације Хрвата изван Хрватске да пријаве своје пројекте на нови јавни позив вриједан 950 тисућа куна.

Износи који се могу добити по пројекту остали су исти, најнижи је пет тисућа куна, највиши 80 тисућа, један пријавитељ може пријавити највише два пројекта.

Пројекте могу пријавити појединци и непрофитне организације у Хрватској и изван ње (удруге, закладе, вјерске заједнице итд.) те социјално угрожени појединци, сиромашни и болесни припадници хрватског народа који живе изван Хрватске.

На финанцијску потпору Средишњег уреда могу рачунати пројекти који чувају и јачају хрватски национални идентитет, штите права и интересе хрватских заједница изван Хрватске, чувају хрватски језик, баштину и културно стваралаштво, потичу културну, знанствену и господарску сурадњу тих заједница с Хрватском.

Уред ће подупријет и пројекте који потичу повратак и интеграцију Хрвата изван Хрватске и њихових потомака у друштвени и господарски живот Хрватске, као и пројекте социјалне, развојне и хуманитарне потпоре угроженим појединцима и заједницама Хрвата изван Хрватске.

Пријаве на Јавни позив могу се подносити закључно до 5. студенога, а што све морају садржавати и начин на који се подносе детаљно су прописани у Јавном позиву који је доступан на мрежној страници Уреда.

Први Јавни позив за пријаву посебних потреба и пројеката од интереса за Хрвате изван Хрватске, расписан почетком ове године, изазвао је велико занимање, на њега је пристигло чак 585 пријава, но финанцијску потпору добила су 153 пројекта, а једнократну новчану помоћ у износу од двије до шест тисућа куна, 24 сиромашне особе, углавном из БиХ, преноси Хина.