Радови на обнови париске катедрале Нотр Дам, у којој је у априлу 2019. године избио велики пожар, могли би трајати још 15 или 20 година, казао је ректор катедрале Патрик Шове.

Шове је, након церемоније поводом Великог петка у цркви Сен-Жермен локсероа, у којој ће се одржавати мисе због обнове Нотр Дама и у коју су привремено премјештене неке реликвије из катедрале, казао да би париска катедрала и њезина еспланада могли бити градилиште још 15 или 20 година.

”Могу гарантовати да има посла”, рекао је Шове .

У данима након пожара, француски предсједник Емануел Макрон одредио је петогодишњи рок за обнову – до 2024. године, када је планирано да Париз буде домаћин Љетних олимпијских игара. Међутим, многи сматрају да је до тада нереално довршити огроман пројекат.

Планирани радови укључују преуређење еспланаде испред катедрале, коју је сваке године прије пожара посјећивало око 20 милиона туриста.

Пожар у средњовјековном симболу Париза и Француске избио је у априлу 2019. године. Ватрена стихија у потпуности је уништила кров и 93 метра високи торањ на катедрали.

Више од 500 ватрогасаца учествовало је у гашењу пожара и уз велике напоре успјели су спасити сјеверни торањ са звоном и главни објекат катедрале.