Федерални министар промета и комуникација Денис Ласић боравио је данас у радној посјети Зрачној луци – Аеродрому Мостар. Тијеком посјете в.д. равнатеља Иван Љубић упознао га је са ситуацијом на Зрачној луци Мостар и стањем у свјетлу промијењених увјета рада и пословања узрокованог пандемијом ЦОВИД-19, са проблемима са којима се Зрачна лука Мостар сусреће, али и са будућим плановима и статусу преговора са зракопловним компанијама о увођењу редовитих сезонских линија.

Континуираном потпором Федералног Министарства промета и комуникација и Владе ФБиХ Зрачна лука – аеродром Мостар је у претходних неколико година одрадила значајан број капиталних инвестиција које су повећале квалитету и сигурност њених услуга, те субвенционирањем подржала активности успостављања редовитих линија.

Министар је захвалио на упознавању са ситуацијом, изразио своју опредијељеност за наставак пружања потпоре опстанку и развитку Зрачне луке – аеродрома Мостар до њене финанцијске самоодрживости те најавио скоро потписивање уговора капиталног и текућег трансфера.

Укупна вриједност Уговора за зрачну луку износи 3,5 милијуна конвертибилних марака, од чега се 1 милијун односи на програм утрошка средстава текућег трансфера “Субвенције јавним подузећима,“ за унапрјеђење зрачног промета, а 2,5 милијуна на програм утрошка средстава капиталног трансфера „Капитални трансфер јавним подузећима“.

Средства ће бити утрошена за субвенционирање дијела текућих трошкова, израду пројектне документације, обнављање хоризонталне сигнализације, видео сустава за идентификацију и инсталирање одговарајућих софтверских пакета за подршку, ватродојавни сустав и сервис хидрантске мреже, ватрогасну опрему, реконструкцију крова терминалне зграде, набавку и формирање сустава за опскрбу горивом.

“Управо је Министарство на чијем је челу госп. Ласић дало најзначајнију финанцијску потпору опстанку овог господарског субјекта који је један од карика туристичког и господарског развитка града Мостара, регије Херцеговина и овог дијела Федерације БиХ и државе БиХ, те му је госп. Љубић захвалио на посјету и разумјевању важности опстанка и рада Зрачне луке – аеродрома Мостар”,, наводи се у саопћењу.