Због успоравања економских активности услијед пандемије коронавируса, приходи локалне разине власти у Федерацији БиХ у првој половици 2020. године смањени су за 26,6 милијуна марака или 5,91 посто у односу на исто раздобље 2019. године.

Тај податак наведен је у Анализи утјецаја пандемије коронавируса на финанцијску позицију јединица локалне самоуправе у Федерацији БиХ, који је на онлине сједници разматрало Предсједништво Савеза опћина и градова Федерације БиХ.

“Анализа наглашава да су се опћине и градови за вријеме пандемије коронавируса суочили с наглим падом прихода у локалним прорачунима, који је узрокован успоравањем економске активности и локалним мјерама фискалних олакшица за погођене пословне субјекте, и с истовременим порастом додатних непланираних активности и обвеза локалних власти у сегментима здравства, социјалне заштите и економских послова услијед проведбе локалних мјера ублажавања здравствених, социјалних и економских посљедица пандемије”, приопћено је из Савеза опћина и градова Федерације БиХ.

Анализа додатно показује потребу за неопходним осигуравањем више финанцијских средстава прорачунима јединица локалне самоуправе у ФБиХ, посебно због важности улоге опћина и градова у суочавању с изазовима пандемије.

Из Савеза опћина и градова Федерације БиХ поручују како би ти подаци требали послужити као додатни аргумент за потребу јачања финанцијске позиције локалне разине власти у ФБиХ путем повећања удјела опћина и градова у суставу расподјеле јавних прихода у ФБиХ.

На сједници је разматрана и иницијатива Комисије за очување националних споменика БиХ, која је покренула поступак за доношење одлуке о проглашењу олимпијских борилишта на Игману, Бјелашници и Требевићу (стазе за олимпијски спуст и велеслалом на Бјелашници, стазе за биатлон и скијашко трчање на Игману, скакаонице на Малом пољу на Игману, боб стаза на Требевићу) националним спомеником БиХ.

Том одлуком би се опћинама Трново, Стари Град, Хаџићи и Илиџа онемогућило провођење властите надлежности и повриједило би се право локалне самоуправе на одговарајуће властите изворе финанцирања, јер су ове опћине власници дијелова земљишта, који су предмет овог поступка, сматрају у Савезу опћина и градова. На тај начин би се, како наводе, проглашењем Олимпијских борилишта националним спомеником БиХ кршила права опћина Трново, Стари Град, Хаџићи и Илиџа загарантирана Еуропском повељом о локалној самоуправи, Законом о локалној самоуправи ФБиХ и Законом о стварним правима ФБиХ.

Чланови Предсједништва Савеза опћина и градова Федерације БиХ дали су потпору тим опћинама и позвали су Комисију за очување националних споменика БиХ на дијалог и састанак по овом питању, како би се осигурала заштита права и интереса јединица локалне самоуправе, на које би евентуално доношење ове одлуке значајно утјецало, те како би се расправила сва отворена питања између Комисије и јединица локалне самоуправе.