Влада Италија у недјељу је донијела одлуку о стављању у карантин 14 провинција, као и сјеверну регију Ломбардија, гдје живи око 16 милиона људи или отприлике четвртина становништва у земљи, како би се спријечило даље ширење корона вируса.

“Успоставили смо двије регије. Једна од њих односи се на Ломбардију, а друга на разне провинције. Примијенићемо строжији сигурносни поступак за ове двије зоне, а биће уведено ограничење на улазак и излазак“, рекао је италијански премијер Ђузепе Конте.

Уз Ломбардију, у карантину су: Модена, Парма, Пиаћенца, Регио Емиља, Римини, Песаро е Урбино, Алесандриа, Асти, Новара, Вербано Кузо Осола, Верћели, Падова, Тревизо и Венеција.

Конте је додао да ће се спортски догађаји одржавати без присуства гледалаца, а све остале активности у свим јавним просторима отказане су. Истакао је и да ће музеји, кина, културни центри, скијалишта, базени и спортске дворане у регијама које су у карантину бити затворени, док се у школама неће одвијати настава до 3. априла.

У Италији је до недјеље ујутру од посљедица заразе корона вирусом умрло 233 људи. Број потврђених случајева обољења COVID-19 попео се на 5.061, по чему је Италија најтеже погођена држава у Европи.

Корона вирус се крајем прошле године појавио и брзо проширио у кинеском граду Wухану, а случајеви заразе потврђени су у више од 90 земаља свијета. Број смртних случајева од заразе корона вирусом у свијету је прешао 3.500, док је више од 100.000 заражених.

Свјетска здравствена организација (WHO) прогласила је веома високо стање глобалне опасности. Болест је службено названа COVID-19.