По налогу Тужилаштва Босне и Херцеговине, а у сарадњи са партнерским институцијама Републике Србије, реализована је међународна акција кодног назива “Скипер”, усмјерена на процесуирање особа осумњичених за организовано кријумчарење људи.

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) на ширем подручју Зворника, лишили су слободе четири осумњичене особе.

У току су претреси на више локација, а осумњичени ће након криминалистичке обраде бити предати у надлежност поступајуће тужитељке Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Осумњичени се терете да су били чланови међународне групе за кријумчарење миграната која је у протеклом периоду прокријумчарила више од 100 особа из Републике Србије у Босну и Херцеговину.

На подручју Србије лишено је слободе пет припадника наведене групе за кријумчарење миграната међу којима је и осумњичени организатор.

Истрага је усмјерена је на откривање и разбијање организираних кријумчарских ланаца који, како се наводи, кријумчарењем илегалних миграната, преко ријечне границе на ријеци Дрини, па даље преко територије Босне и Херцеговине, остварују велику незакониту имовинску корист, а истовремено угрожавају сигурносну ситуацију у БиХ.

Активности је на терену реализовала СИПА, уз подршку МУП-а РС, ОСА БиХ и Службе за послове са странцима БиХ.

Осумњичени се терете за казнено дјело – Организовање групе или удружења за кријумчарење миграната, из чланка 189а, у вези са кривичним дјелом – Кријумчарење људи, из чланка 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине.