Приближно 2.500 људи било је на илегалној новогодишњој забави у граду Лирону на сјеверозападу Француске, сукобивши се на крају с полицијом која није успјела да спријечи овај догађај који је изазвао забринутост због могућег ширења коронавируса.

Илегална забава се одржала у Лирону, наводи се у саопћењу локалне полиције. Многи људи су још били на лицу мјеста када је дошла полиција.

Они су покушали да “спријече овај догађај али су били суочени с непријатељством многих људи који су дошли на партy”. Неки од њих су запалили један полицијски аутомобил и бацали боце и камење, наводи се у саопћењу.

Учесници забаве су дошли из свих дијелова Француске а неки чак из иноземства.

У петак навечер се још могла чути електронска музика, иако је полиција покушавала да спријечи људе који су пристизали да се прикључе догађају, навео је фоторепортер АФП-а.

Тужитељи су отворили истрагу због илегалне организације музичког догађаја и насиља.

Оваква масовна окупљања забрањена су у Француској како би се спријечило ширење ЦОВИД-а 19 а на снази је и полицијски сат од 20.00 сати.

Извјештаји наводе да се забава десила у празном складишту.

На југу града Марсеја, полиција је зауставила илегалну забаву са око 300 људи. Више од 150 људи је добило упозорење, а три осумњичена организатора су ухапшена.

Министар унутрашњих послова Жералд Дерманин је рекао да је 132.000 полицајаца било ангажирано широм Француске због могућих новогодишњих прослава након полицијског сата.

Више од 19.340 нових случајева коронавируса је забиљежено у петак у Француској, која је пета земља на свијету по броју заражених, преноси Ал Джазира.