Постојање бројних комисија на подручју Федерације Босне и Херцеговине није ништа ново. Међутим, једна од важнијих за привредни живот овог дијела државе Комсија за вриједносне папире већ дуже вријеме не функционише. Привредно и економско питање постало је политичко. За то вријеме стотине милиона марака су блокиране.

Комисија за вриједносне папире Федерације Босне и Херцеговине успоставља развој тржишта капитала, гради фер тржиште и штити интересе инвеститора. На званичној страници ово је састав комисије. Реалност другачија. Предсједнику комисије прије неколико дана Кантонални суд у Сарајеву је одредио мјере забране обављања функције због сумње да је злоупотријебио положај. Други члан се пензионисао, а на трећег члана нису пренијете овласти.

“Он није благовремено пренио овласти на неког другог за поступање и тиме је дефакто егзистенција упосленика у комсији доведена у питање због могуће неисплате плата, доприноса и неплаћања режиских трошкова. Комсија у овом техничком смислу функционише све до разине доношења одлука”, казао је члан Комисије за вриједносне папире ФБиХ Матеј Живковић.

Проблеми су почели након што је руководство Федерације БиХ именовало нови састав Комисије. Предсједник Федерације БиХ предложио је чланове из реда хрватског народа, потпредсједница предложила из реда бошњачког народа, а потпредсједник Милан Дуновић је требао из реда српског народа. Међутим, предложио је кандидата који се не изјашњава као Србин.

“Комијса за папире у свом сазиву нема представнике народа, то је прво, друго закон о комисији за вриједносне папире апсолутно не прописује национални састав предсједника и чланова комсије”, истакао Дуновић.

Ипак, то је главни аргумент зашто именовање комисије још није прошло на сједници Дома народа ФБиХ. Клуб Срба овог дома јасано нема подршке, јер у Комисији нема представника српског народа. На прошлој сједници покушај да се именовање уврсти у дневни ред је пропао.

“Став клуба српског народа се није промијенио тако да уколико то буде ишло на дневни ред остаје став да се иде на гласање по механизму заштите виталног националног интереса”, рекао је предсједавајући Клуба Срба у Дому народа ФБиХ Слађан Илић.

“Умјесто да професионално ураде свој дио посла руководство федерације се опредјелило да испуњава жеље својих представника странака, предсјендика ХДЗ и ДФ нарушавајући националну структуру тог тијела. Неозбиљно је за комисију која је по закону јача и од судова јер доноси толико снажана и јака мишљења у смислу финансијских тржишта”, истакао је делегат СДП-а Анер Жуљевић.

Дуновић каже да конкурс не може бити поништен, јер је процес именовања завршен још 2018. године. Друго рјешење је измјена Закона о комисији, а измјене предвиђају привремену комисију у случају немогућности именовања чланова.

“Сматрам да то није добро законско рјешење јер се прво заобилази парламент и даје се неограничена моћ по питању комсије за троје људи”, казао је Дуновић.

Због непостојања политичког договора, трпи тржиште капитала. На чекању су докапитализације, емисије вриједносних папира, упис надзорних одбора. На именовање позивали и из удружења послодаваца Федерације Босне и Херцеговине, кажу блокирани су милиони, и то у ситуацији пандемије.

“Имамо већ преко 300 предмета на чекању у смислу рјешавања доношења коначних одлука, а о тим одлукама зависи господарски живот ФБиХ. Само када су упитању докапитализације преко 100 милиона је блокирано што банака што дионичких друштава,” рекао је Живковић.

А новац би требао бити на располагању банкама за даље пласмане, али то, као ни изналажење рјешења, надлежне очигледно не забрињава.