Посљедице смјена директора и именовања својих кадрова најбоље показује случај основношколаца из Доброваца код Грачанице који се, управо због тога, не могу уписати у средње школе. Први уписни рок већ је прошао.

Аиша је одличним успјехом завршила основну школу Доборовци код Грачанице. Очекивала је да ће одмах уписати жељени смјер у средњој школи. Но, први уписни рок је већ прошао, а чекање се претворило у агонију. У основној школи Доборовци нема директора, због чега 14 ученика који су завршили школовање не могу добити дипломе, јер нема ко потписати.

АИША АЛИЋ, ученица

„Ова ситуација нас је доста погодила све, и родитеље и ученике. Не можемо да спавамо. Ништа, буквално“.

РАХИМА АЛИЋ, Аишина мајка

„Баш су гајили неке своје снове, будућност, то ћу бити… Сад им је ускраћено, тако да стварно више не знам гдје да пођемо, коме да се више обратимо“.

ФАТИМА ХУСКАНОВИЋ, мајка

„Нама је речено – ако не може директор потписати да би требао министар, али нико се не оглашава, никог не интересује, неће се чак ни јавити“.

Подсјетимо, новоименована Влада, уз подршку Скупштине, одлучила је да на крају школске године смијени директоре школа у Тузланском кантону. Изабрани су нови чланови привремених школских одбора и услиједило је бирање нових директора. У уторак је Влада именовала петог члана школског одбора и у овој школи.

ЕЛВИС БАРАКОВИЋ, министар образовања Тузланског кантона

„Ми се надамо да ће овим проблем бити превазиђен. Уколико не буде, ми ћемо због необављања дужности чим прије да разријешимо школски одбор. Желим да нагласим да је именовање директора у искључивој надлежности школског одбора“.

А, предсједница школског одбора нам само кратко у телефонском позиву каже да се обратимо министру. Тако то раде именовани чланови по страначким партијама, па и на штету дјеце.

АЛДИЈАНА ХОЏИЋ, мајка

„Дјеца све мање имају наде уопште да ће уписати средњу школу, а ми родитељи више немамо одговора својој дјеци, какав одговор да им дамо“.

ВЕХИД ШЕХИЋ, политички аналитичар

„Увијек сам се залагао, кад је у питању образовање и здравство, да ту политика нема шта да ради, да треба то на други начин радити, да долазе најквалитетнији кадрови, не они који су у политичким странкама“.

Још једна посљедица политичких потеза је и случај у Основној школи Солина, гдје је именовање директора који је био члан исламске странке – Партија правог пута, изазвало бунт родитеља. Након тога, поднио је оставку. До деполитизације образовања чекат ћемо нове проблеме, јер до политичких циљева се средства не бирају, чак ни када су најмлађи у питању. Може им се!