Уочи жидовске Нове године, коју вјерници обично прослављају уз обилне обитељске обједе, Израелци ће ограничити окупљања док се држава припрема за улазак у другу карантену због пораста броја новозаражених.

Тротједна карантена требала би почети данас у 14 сати по локалном времену. Ограничења ће бити на снази цијело раздобље жидовског благдана.

Министри који су гласали за мјере боје се да би се у супротном вирус могао раширити на великим обитељским окупљањима и масовним молитвама петком тијеком благданског раздобља.

За вријеме карантене Израелци морају пазити на то да остану у распону од једног километра од својих кућа, осим одласка код лијечника, купње нужних потрепштина и практицирања спорта.

Школе и дјечји вртићи од јучер су затворени. Многи објекти попут хотела, трговачких центара, рекреацијских центара, салона за љепоту, спортских центара и базена такођер морају остати затворени.

Супермаркети, љекарне и службе за доставу хране и даље раде. Окупљања су ограничена на максимално десет људи у затвореноме и 20 људи на отвореноме.

Израел је прву карантену увео средином ожујка, а затим је мјере ублажио у свибњу те отада забиљежио други вал заразе.