Црногорске здравствене власти предложит ће увођење строжих мјера након што је јучер регистрирано 65 нових случајева заразе коронавирусом, највише у једноме дану у посљедња два мјесеца.

Земља је због пада броја обољелих готово потпуно укинула све епидемилошке мјере, осим што је за концерте, ноћне клубове и друга масовна окупљањима требало предочити потврду о цијепљењу или негативни ПЦР тест.

Како је највише новообољелих у туристичким мјестима, здравствене власти запријетиле су власницијма кафића и ресторана да ће се кршење епидемилошких мјера строго кажњавати новчано и затварањем објеката на три дана.

Ако један објект више пута прекрши епидемиолошке мјере, затвара се на 15 до 30 дана, приопћило је министарство здравља.

Црна Гора је средином травња почела укидати епидемиолошке мјере које су потпуно либерализиране почетком љетње туристичке сезоне. У земљи тренутно борави више од 100 тисућа туриста, показују владини подаци.

У министарству здравља ипак сматрају да је епидемиолошка ситуација засад стабилна с просјечно 30 новообољелих, што је између 1,5 посто и 2,3 посто дневно тестираних.

Црна Гора није потврдила делта варијанту конавируса на своме територију, али су епидемилози упозорили да нагли пораст броја обољелих можда указује да се нова опаснија варијанта појавила.

Двије дозе цјепива примило је више од 35 посто одраслог становништва, коронавирус је пребољело више од 100 тисућа или 15 посто становника, а умрло их је 1623, преноси Хина.