Због епидемиолошке ситуације која је озбиљна и у којој расте број хоспитализираних случајева заразе коронавирусом словенски премијер Јанез Јанша позвао је болнице да свој рад прилагоде ономе из прољећа и првог вала епидемије, изнијели су у уторак представници владе.

У Словенији је у уторак потврђено 88 нових случајева коронавируса, но прошлог тједна дневни број нових зараза прелазио је сто, а посебно брине раст броја хоспитализираних, због чега је Јанша наложио припреме за режим рада који је вриједио почетком епидемије, с тим да се избјегне ситуација из прољећа кад је због Цовида-19 здравство једно вријеме било практички “затворено” за друге пацијенте.

Инфектологиња Бојана Беовић, која води стручни тим владе за Цовид-19, најавила је реорганизацију рада болница и помоћ владе како би се оне кадровски ојачале, за што су осигурана средства. Изразила је забринутост порастом броја новозаражених, а посебно оних који требају пријем у болницу.

По њеним ријечима, у словенским болницама је на цовид одјелима тренутно 71 пацијент, од чега их 13 треба интензивно лијечење, но уз садашњи би се тренд број хоспитализираних средином листопада могао повећати на 250 до 300, при чему би их педесетак било на интензивном лијечењу.

Беовић је упозорила на потребну стриктне примјене епидемиолошких мјера које је влада крајем прошлог тједна допунила скраћујући вријеме рада локала и уводећи обвезу ношења маски не само у затвореним просторима, него и на отвореноме, гдје није могуће одржавати физичку дистанцу. Уз досљедну примјену мјера, број новозаражених могао би почети падати за десетак дана, казала је.

Гласноговорник владе за Цовид-19 Јелко Кацин рекао је да влада пажљиво прати развој ситуације у Словенији и свим сусједним државама те да је ситуација у Словенији нешто слабија него у Италији, али боља него у Хрватској, Мађарској и Аустрији, гдје нове заразе такођер расту.

Што се тиче “освјежавања” тзв. црвене листе епидемиолошки несигурних држава, на којој је од сусједних држава тренутно само Хрватска, Кацин је рекао да то у овом тренутку не треба очекивати, иако су се и Аустрија и Словенија на њу практички уврстиле бројем обољелих на сто тисућа становника у задњих 14 дана.

По његовим ријечима, Словенија очекује да ће у Еуропској унији данас бити постигнут консензус око заједничких и усуглашених критерија за лакше прелажење граница, према приједлогу који је дала Еуропска комисија (тзв. еуропски “семафор), те ће се касније тим критеријима придружити и Словенија.

Што се тиче Хрватске, Кацин је за Словенску телевизију казао да он не очекује да би се Хрватска, с обзиром на садашње стање, ускоро могла опет уврстити на тзв. “зелену” листу епидемиолошки сигурних дестинација, према критеријима које има Словенија.

Но, будући да је Хрватска у Еуропској унији за њу вриједи низ изнимака, па тако Словенци који у Хрватској имају викендице и даље могу преко границе на 48 сати, нешто либералнији је и режим преласка границе за Хрвате који раде у Словенији, а омогућени су и прекогранични обитељски посјети, рекао је Кацин.