Вербалним инцидентом предсједника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића који је констатовао у завршној ријечи да се у парламенту “чују лажи, да је присутан неморал и политичко лицемјерје”, окончана је жестока расправа у Скупштини Црне Горе о разрјешењу министра правде, мањинских и људских права Владимира Лепосавића због његовог негирања геноцида у Сребреници и оспоравања међународних судова.

Посланици Скупштине Црне Горе расправљали су данас о иницијативи премијера Здравка Кривокапића за разрјешење министра Владимира Лепосавића.

Кривокапић је иницијативу за разрјешење Лепосавића поднио након ставова министра о геноциду у Сребреници. Током једног од претходних скупштинских засједања, Лепосавић је казао “да је спреман да призна да се у Сребреници десио геноцид, када се то недвосмислено утврди”.

Владајући ДФ и Демократе неће подржати захтјев премијера, али хоће покрет УРА. Опозиција је најавила да ће гласати за смјену, иако је још неизвјесно хоће ли ДПС прекинути бојкот парламента.

Премијер Здравко Кривокапић је данас на сједници Скупштине, образлажући захтјев за разрјешење казао да министар Лепосавић приликом спорног излагања о догађајима у Сребреници није исказао потребан ниво одговорности коју носи та функција. Поручио је посланицима да о иницијативи за разрјешење гласају по својој савјести.

Говорећи о шестомјесечној сарадњи са Лепосавићем, он је указао на два раздобља. Како је навео Кривокапић, у првом раздобљу имали су коректну сарадњу, а друго раздобље креће са подношењем иницијативе за разрјешење, „када је Лепосавић најчешће занемаривао основне фундаменталне задатке, који су превасходно усмјерени на нашу будућност, а то је владавина права и поглавље 23“.

„У начелу сматрам да Лепосавић приликом спорног излагања о догађајима у Сребреници није исказао потребан ниво одговорности коју носи функција министра правде, људских и мањинских права, већ је себи дао за право више него што му припада као јавном функционеру“, рекао је Кривокапић.

Он је казао да Скупштина није научни скуп и да се на њој не излаже научни реферат.

„Ми морамо да слиједимо јасну политику ове Владе, и она је од почетка кристално јасна“, истакао је Кривокапић.

Он је додао да су се споразумом, који се потписали лидери три побједничке коалиције, обавезали да поштују све одлуке релевантних домаћих и међународних судова.

„Ако министар правде мисли другачије, онда је то врло опасна порука за све нас, порука да правда и поимање правде постаје ствар личног утиска, а не резултат чињеничног стања које утврђују неке надлежне институције“, навео је Кривокапић.

То, како је казао, сигурно нијесу цивилизацијске тековине друштва које жели да буде демократско.

Кривокапић је додао да, након шест мјесеци заједничког дјеловања у Влади, осјећа посебно разочарење због тога што је Лепосавић одбио да прихвати личну одговорност.

“Данас имамо апсурдну ситуацију да у заштиту Лепосавића стају они који практично нијесу знали ништа о њему док га нијесам предложио за министра, они исти који су га нападали, као што су нападали ову Владу, док цијела ствар није постала дио дневне политике и погодно средство за атак директно на премијера”, рекао је Кривокапић.

За шефа клуба посланика владајућег ДФ-а, Славена Радуновића, захтјев за смјеном министра је непромишљен потез премијера.

“Ово је непријатан догађај. За овако крупне одлуке треба обезбиједити већину оних који су га подржали. Тако је било и са буџетом”, казао је Радуновић.

Према његовим ријечима, премијер није изнио разлоге његове нестручности и нерада да би гласали да буде смијењен.

“Одлучили сте да тражите подршку ДПС-а да он буде смијењен. Шта ако се ДПС не појави и не буде смијењен Лепосавић? Погријешили сте што ово нијесте припремили на другачији начин и што се нијесте консултовали. Да смо знали како ћете се ви понашати од момента остварене побједе, ви сигурно не бисте ту сједили”, поручио је Радуновић Кривокапићу.

Посланик Демократа Борис Богдановић је казао да са опозицијом неће смјењивати Лепосавића јер га са њом нијесу ни бирали.

Посланица покрета УРА Суада Зороњић најавила је да ће подржати смјену Лепосавића. Исто су поручили и посланици опозиционих СДП-а, СД-а, Бошњачке странке, Либералне партије и албанских странака. Из ДПС-а је раније најављено да ће подржати захтјев за смјену Лепосавића, али је неизвјесно да ли ће се сјутра појавити у парламенту. Уколико буду присуствовали сједници и гласају за смјену, уз већ најављену подршку остатка опозиције и покрета УРА, Лепосавић ће бити смијењен.