Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас Закон о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ, којим се стварају услови за успостављање ефикасног механизма наплате судских такси.

Предложеним измјенама и допунама закона уређује се, односно мијења вријеме застаре, отклањају недостаци у поступку наплате и доношења рјешења о принудној наплати ненаплаћене судске таксе.

Истовремено се прецизирају одредбе како би се учинио ефикаснијим поступак принудне наплате судске таксе физичким лицима која немају боравиште или пребивалиште у БиХ, али имају имовину у БиХ.

Усвојен извјештај о извршењу буџета институција БиХ за прошлу годину

Дом народа парламента БиХ усвојио је Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2019. године у којем је наведено да је спољна задуженост БиХ 31. децембра прошле године износила 7.670.284.289 КМ.

У извјештају, чији је подносилац Предсједништво БиХ, наведено је и да је у прошлој години, по основу обавеза спољног дуга БиХ исплаћено 793,69 милиона КМ.

Без расправе данас је на сједници усвојен и извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2019. годину.

Подносилац овог извјештаја је Канцеларија за ревизију институција БиХ, а у извјештају је, између осталог, наведено да је разлика између прихода за финансирање институција БиХ и реализованих расхода у прошлој години износила 47.178.179 КМ.

Без усвајања Бећировићеве иницијативе о ангажовању ОС БиХ на граници

Дом народа није усвојио делегатску иницијативу Дениса Бећировића /СДП/, којом Дом народа позива Предсједништво БиХ да у најкраћем могућем року од дана усвајања ове иницијативе донесе одлуку о ангажовању Оружаних снага БиХ на граници с циљем помоћи Граничној полицији БиХ у заустављању илегалних прелазака и осигурања безбједности за све народе и грађане БиХ.

Делегат Златко Милетић подржао је Бећировићеву иницијативу, те истакао да од Оружаних снага очекује помоћу у спречавању илегалних прелазака границе, а не да војници са пушком чувају границу, јер је то посао припадника Граничне полиције БиХ.

Захтјев Бећировића за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ по хитном поступку, као и његов захтјев за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о раду у институцијама БиХ по хитном поступку, нису добили сагласност делегата Дома народа и нису усвојени.

Бећиревић је појаснио да овим иницијативама жели да са оба ова приједлога укине привилегију посланицима и делегатима у виду јубиларне награде, јер је тренутна ситуација у БиХ тешка и сви грађани треба да једнако поднесу терет кризе.

Драгољуб Рељић нови директор Агенције за заштиту личних података

Дом народа ПС БиХ изабрао је Драгољуба Рељића за директора Агенције за заштиту личних података у БиХ.

За Рељића је гласало 10 делегата, један је био против, док је један био уздржан.

Дом народа изабрао је и шест од седам чланова Канцеларије за разматрање жалби у Сарајеву, јер је један члан у међувремену поднио оставку.

Делегати су данас дали сагласност за ратификацију Амандмана број два на уговор о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке, а односи се на дистрибуцију електричне енергије у БиХ