Предсјендик Европске комисије Урсула фон дер Лајен и предсједник Европског савјета Шарл Мишел посјетиће данас Турску и састати са предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Европски лидери у Турску стижу након што се та земља прошлог мјесеца повукла из Истанбулске конвенције за борбу против насиља над женама и званичног покретања процеса за укидање највеће прокурдске странке.

Брисел је осудио обје одлуке, али су лидери ЕУ прошлог мјесеца потврдили своју посвећеност раду са Турском уколико “актуелна клима деескалације тензије потраје”.

Турски дипломатски извор рекао је агенцији Франс прес да Анкара очекује модернизацију Царинске уније из 1995. године и већу пажњу статусу кандидата за улазак у ЕУ.

Исти извор наводи да Турска жели и да ажурира Споразум о мигрантима из 2016. године којим је европски блок обећао више милијарди евра тој земљи у замјену за јачање контроле прилива миграната и избјеглица у Европу.

“ЕУ није у потпуности испунила обавезе према договору, посебно финансијске природе”, нагласио је извор, напомињући да је само 3,7 милијарди евра од обећаних шест милијарди стигло у Турску.

Брисел оптужује Анкару да није испунила обавезу да преузме мигранте који стигну у Европу, али им је одбијен захтјев за азил.