Израел је ушао у други вал коронавируса, наводи се у званичном извјештају објављеном данас.

У извјештају Националног центра за информисање у борби против коронавируса наводи се да је просјечан дневни број заражених вирусом у Израелу достигао 200, што је велики пораст у односу на само 16 случајева дневно прије четири седмице.

Наглашава се такођер да је други вал пандемије другачији од првог.

“Тачније, разликује се по карактеристикама у односу на први вал, али није нимало мање озбиљан”, стоји у извјештају који преноси израелски лист “Yedioth Aharonoth”.

У извјештају се тражи и подузимање додатних превентивних мјера ради спречавања 1.000 инфекција дневно, те се позива израелска влада да преиспита одлуку донесену прошле седмице о ублажавању мјера против вируса.

Израелске власти регистровале су досад 20.243 случаја заразе, укључујући 305 смртних случајева и 15.567 опорављених пацијената.

Израелска влада ублажила је мјере уведене ради заустављања ширења коронавируса, чиме су поново отворене школе, универзитети и ресторани.

Ерик Тонер, стручњак са Универзитета “Џонс Хопкинс” са сједиштем у Мериленду, изјавио је такођер да се и у Сједињеним Америчким Државама (САД) појављује други вал заразе коронавирусом.