На сваки документ везан за Босну и Херцеговину направљен без бх. институција треба реагирати оштро, то нас је научила хисторија, изјавио је допредсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Денис Звиздић.

Он је гостујући на редовној недјељној сесији Асоцијације независних интелектуалаца Круга 99 говорио о теми “‘Нон папер’ реалполитика и стабилност суверених држава”.

Звиздић је подсјетио да су тренутно у јавности два ‘нон папера’ у којима други пишу о Босни и Херцеговини, а иако различита оба имају заједнички именитељ и то је у мијешање у унутрашње ствари самосталне и суверене Босне и Херцеговине.

Како је додао, вањску политику земаља које имају декларативну приврженост Европске уније не прате стварни и реални поступци који су усклађени с политиком Европске уније и земаља ЕУ.

“У БиХ смо способни одлучивати о нашој судбини и те државе требале би нам помоћи на путу ка ЕУ, а не отежавати нам тај посао који је ионако сложен”, казао је Звиздић.

Мишљења је да је потребно ићи као потпуној реинтеграцији и планској, поступној, али темељитој промјени Устава БиХ која ће повећати ниво функционалности БиХ и ојачати државне институције да проводе ЕУ реформе.

Сматра да је потребно и размислити о враћању на квалитетна рјешења из такозваног “Априлскога пакета” који је био креиран у сарадњи с међународном заједницом и који су подржале све тренутно водеће политике.