Сликарска радионица ”Палета” организовала је на Ђурђев граду изнад Зворника изложбу тематских цјелина на платну дугом 56 метара.

Оснивач и руководилац Сликарске радионице ”Палета” Јово Лалић назвао је изложбу историјским перформансом, додавши да је његова велика жеља била да се она одржи на Ђурђев граду.

”Ова платна до сада су видјели Београд, Нови Сад, Вишеград, Беч. На њима су разне тематске цјелине као што је 600 година постојања града Зворника или оних које се дотичу чак и глобалних проблема, од миграција, наталитета, проблема Рома”, рекао је Лалић.

Он је истакао да су на платну и Битлси, као и режисер Емир Кустурица и нобеловац Иво Андрић, који су на челу те композиције у простору.

”Драго ми је да смо у амбијенту и простору средњовјековне тврђаве Ђурађа Бранковића и његове супруге Јерине у којем ћемо на неки начин увести људе у причу о једном од највећих културно-историјских споменика”, рекао је Лалић.

Он је додао да му је жеља да овај перформанс покрене акцију да се ова средњовјековна тврђава на неки начин ”умије”, рестаурира и отвори за Зворничане и туристе.

Платна су стварали ученици Сликарске радионице ”Палета” различитих генерација, а досликавана су у Бечу, Београду и гдје год су излагана.

Изложба је одржана у оквиру манифестације ”Зворничко љето”.

”Зворничко љето” наставља се вечерас на платоу испред музичка школе гдје ће бити одржан ”Кабаретић шоу”, док ће у Дому омладине бити одиграна позоришна представа ”Секс бомб”.

За љубитеље филма на платоу испред Соколског дома одржаће се пројекција филма ”Фаст енд фјуриос 9”, у оквиру биоскопа на отвореном.