Министар сигурности БиХ СелмО Цикотић и министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин потписали су више споразума о граничној сарадњи, граничним пријелазима и заједничким локацијама на граничним пријелазима., као и Анекс Споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Србије о заједничким локацијама на граничним пријелазима Братунац – нови мост и Лјубовија – нови мост.

У просторијама Града Зворника састале су се делегације Босне и Херцеговине на челу с министром сигурности БиХ Селмом Цикотићем и Републике Србије коју је предводио министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Састанку су присуствовали и директори сигурносних агенција двије земље.

Разговарало се о активностима на имплементацији међународних уговора који су данас потписани између Вијећа министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Србије.

Ријеч је о споразумима о пограничној сарадњи, граничним пријелазима и заједничким локацијама на граничним пријелазима. Такођер је потписан Анекс Споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Србије о заједничким локацијама на граничним пријелазима Братунац – нови мост и Лјубовија – нови мост.

Први пут смо имали тако компетентну заступљеност два министарства, али и већег броја агенција које су надлежне за борбу против организираног криминала и за сарадњу између двије државе у сфери сигурности. Мислим да смо данас постигли једну врсту очекиваног разумијевања на бази већ постојеће добре сарадње између два министарства – изјавио је министар Цикотић.

Он је нагласио да је било разговора и о илегалним миграцијама које су пријетња како за Босну и Херцеговину, тако и за Републику Србију, те да је овај састанак један нови искорак у сарадњи двије државе када је ријеч о сигурности.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин је изјавио да му је посебно задовољство што су данас потписали споразуме који ће људима живот учинити лакшим.

Предуго смо чекали да мост буде у функцији, предуго чекамо да људи скрате вријеме путовања, да роба појефтини због бирократије – изјавио је Вулин.

Нагласио је да ће од данас кретање између двије државе бити брже, контролираније и јефтиније. Дотакао се и теме илегалних миграција гдје је поручио да ни Србија ни Босна и Херцеговина не могу бити паркинг за мигранте.

Данас смо разговарали о стварима које нас заједнички погађају. Илегалне миграције нас погађају све заједно. Нико од нас не жели да постане паркинг за мигранте. Република Србија то неће бити, а сигуран сам да ни надлежни у Босни и Херцеговини не желе да приреде себи ситуацију да постану паркинг за мигранте. Нашом заједничком сарадњом изборити ћемо се да то не будемо ни ми ни ви – изјавио је Вулин.

Такођер је било разговора о борби против организираног криминала за који кажу да не постоје подјеле нити границе, па ће се на тај чин против организираног криминала и борити у будућности.