Здравствене установе на подручју Зеничко-добојског кантона (ЗДК) у прва три мјесеца 2021. године регистровале су 398 смртних случајева од посљедица Ковид-19, што је готово једнако броју преминулих у прошлој години.

Наиме, лани је забиљежена смрт 424 особе, подаци су Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ). То значи да су, од почетка пандемије, у овом кантону преминуле 822 особе.

Подсјећамо, први регистровани случај Ковид-19 у Федерацији БиХ регистрован је 9. марта прошле године у ЗДК, односно Зеници, код женске особе која се у родни град вратила након посјете италијанској регији Ломбардија. Дан послије, два сродника заражене, регистровани су као нови заражени. Три мјесеца касније, почетком јуна, у Тешњу је регистрован први смртни случај од овог обољења у ЗДК.

Према подацима ИНЗ-а, од посљедица Ковид-19 у ЗДК у 2020. и три мјесеца 2021, највише преминулих је у Зеници – нешто више од трећине укупно 285. У 2020. је умрло 147, а у три мјесеца ове године – 138 особа. У прва три мјесеца ове године умрли су и из Високог – 69 (у 2020. години – 55), Тешња – 34 (лани 54), Завидовића 32 (37), Какња 30 (32), Брезе 27 (20), Вареша 25 (11), Жепча 22 (26), те Маглаја 11 (21). Једноцифрене бројке умрлих у ЗДК у 2021. имају само Добој Југ 6 (лани 6), Усора 3 (8) и Олово 1 (7).

До сада је у овом кантону забиљежено више од 8.800 потврђених случајева Ковид-19, а здравствене установе на евиденцији имају 1.305 активних обољелих, те 6.753 опорављене особе. У двије болнице, Кантоналној у Зеници и Опћој у Тешњу, уочи викенда су биле 273 хоспитализоване особе, од чега су четири биле на респираторној подршци.

Из Института су навели како се показало да су најмлађи суграђани најчешћи асимптоматски преносиоци вируса критичној популацији. Подаци након затварања вртића и школа, те смањење броја заражених, то потврђују.

Такође, број утврђено заражене дјеце је постао забрињавајући фактор, узевши у обзир да се дјеца углавном готово никако не тестирају, додали су из ИНЗ-а.

Из Института за здравље и сигурност хране Зеница још једном су апеловали на све грађане да поштују све прописане епидемиолошке мјере, истакавши да је масовна имунизација једино рјешење.

Позвали су све пунољетне грађане да се пријаве љекарима у амбулантама породичне медицине или на други организован начин, те учествујући у процесу имунизације – вакцинисањем осигурају нормализацију рада привреде, друштва, путовања и наставак живота у околностима које су колико – толико сличне оним прије пандемије.

“Вакцинација је једино свијетло на крају овог тунела, а Човјечанство је више пута процесима масовних имунизација спасила стотине милиона људи кроз историју, те је то једини начин да се уради и овај пут”, поручили су из ИНЗ-а.