Влада Зеничко-добојског кантона прихватила је приједлог Кризног штаба Министарства здравства и за још 14 дана продужила примјену епидемиолошких мјера у овом кантону.

На снази остаје забрана рада кладионица, играоница, послуживања наргила и одржавања спортско-рекреативних активности у затвореном простору, изузев тренинга и такмичења спортских клубова који учествују на такмичењима, саопћено је из Владе ЗДК.

У односу на претходну наредбу, једина измјена у новим мјерама је што је допуштена посјета старачким домовима, али уз обавезно поштивање епидемиолошких услова, што је већ прописано наредбом Владе ФБиХ.

”Рестриктивне мјере продужене су уз могућност да уколико дође до побољшања епидемиолошке ситуације, а она се континуирано побољшава, може доћи и до ублажавања постојећих мјера”, рекао је премијер по овлаштењу Спахија Козлић.

Влада је на приједлог Кризног штаба наложила да се крене у хитне измјене и допуне Закона о јавном реду и миру и Закона о инспекцијама у овом кантону, које ће омогућити ефиксније и брже поступање полицијских органа и инспекција у околностима пандемије и сличним ситуацијама у будућности.

Министар здравства и предсједник Кризног штаба Министарства здравства Аднан Јупић рекао је да је епидемиолошка слика још увијек неповољна, али да се уназад неколико седмица стање осјетно поправља, што показује да мјере Кризног штаба и Владе дају ефекат.

”Основни показатељ је стање у нашим болницама у Зеници и Тешњу, пад броја активних и новооткривених случајева те пад броја преминулих. То су добри показатељи и мислим ако се у будућем периоду будемо свјесно и одговорно понашали да ћемо врло брзо ићи са значајнијом либерализацијом постојећих мјера”, рекао је Јупић.