Министар за образовање, науку, културу и спорт Зеничко-добојског кантона (ЗДК) Спахија Козлић потписао је са челницима просвјетних синдиката у овом кантону Селведином Шаторовићем и Џевадом Хаџићем колективне уговоре за области основног, средњег и високог образовања.

Козлић је рекао да су преговори трајали дуго, али да је на крају постигнут споразум који је прихватљив за обје стране.

”На овај начин рјешавамо права и обавезе око 5.500 запослених у области основног, средњег и високог образовања. Изражавам посебно задовољство због чињенице да је колективни уговор по први пут потписан са Синдикатом Универзитета у Зеници, тако да је овим уговорима заокружен комплетан образовни систем”, рекао је Козлић.

Премијер по овлаштењу, министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Мирнес Башић, казао је да је Влада посвећена дијалогу са социјалним партнерима, што није случај у многим другим кантонима и ФБиХ поготово када је у питању колективно преговарање, саопћено је из Прес службе ЗДК-а.

”У ЗДК захваљујући представницима синдиката имамо квалитетан социјални дијалог. Надам се да ће запослени у образовању бити задовољни имајући у виду да је материјални положај запослених подигнут на један виши ниво”, рекао је Башић.

Предсједник Синдиката основног образовања и одгоја ЗДК Селведин Шаторовић рекао је да је нови колективни уговор валоризовао посвећеност и додатни напор просвјетара у вријеме пандемије, а примјењиват ће се од 01.09.2020. до 31.08.2022. године.

”Морам истакнути сензибилитет Владе ЗДК која је у пуном капацитету препознала улогу и значај просвјетног радника, дала на важности просвјетном раднику и показала да је социјални дијалог на подручју ЗДК-а нешто што краси овај кантон и постаје имиџ и бренд овог кантона, јер смо све договорили на принципима међусобног уважавања и повјерења”, рекао је Шаторовић.

Предсједник Синдиката средњег и високог образовања ЗДК Џевад Хаџић захвалио је просвјетарима и свим члановима синдиката јер у вријеме пандемије успијевају успјешно извршавати све своје обавезе у образовном процесу.

Предсједник Синдиката Универзитета у Зеници Алмир Хускановић захвалио је Влади и колегама из Савеза самосталних синдиката који су помогли да запослени на Универзитету у Зеници добију први колективни уговор од оснивања УНЗЕ, саопћено је из Прес службе ЗДК.