Министарство за образовање, науку, културу и спорт Зеничко-добојског кантона и “Ротари клуб” Зеница започели су реализацију пројекта “Повећање читалачке писмености ученика основних школа у ЗДК”, који ће се реализовати наредне три године у свим основним школама у овом кантону.

Вриједност пројекта је 124.000 америчких долара, а средства је осигурао “Ротари клуб” Зеница у оквиру заједничког пројекта са “Ротари клубом” из Беча, саопштено је из ЗДК.

Министар за образовање, науку, културу и спорт ЗДК Спахија Козлић рекао је да је пројекат изузетно важан с обзиром на то да живимо у времену тзв. инстант образовања и пада читалачке писмености и читалачке културе, не само ученика него цјелокупног бх. друштва.

“Пројектом ће бити обухваћено 30.000 основаца, а набавиће се лектире за све основне школе како би на тај начин поспијешили и библиотечки фонд на подручу ЗДК”, рекао је Козлић.

Менсура Бегановић, предсједница “Ротари клуба” Зеница, рекла је да је главни циљ пројекта да се дјеца врате књизи и то користећи методе које су примјерене њиховом узрасту, а то је комбиновање књиге и дигиталних технологија.

“Дјеца ће имати прилику да комбинују то што воле и оно што би требало да ураде, а то ће повећати жељу за књигом и читањем и на тај начин побољшати комуникативност и критичко размишљање. Генерално, овај пројекат је врло користан за ширу заједницу”, истакла је Бегановић.

Директорица Педагошког завода Зеница Аида Салкић нагласила је да ће ова установа пружити стручну и техничку помоћ школама и “Ротари клубу”, а набавка лектира вршиће се сходно појединачним потребама школа.

У првој години реализације, пројектом ће бити обухваћене школе на сјеверу ЗДК, друге године ће бити укључене школе у Зеници, а у трећој години пројектом ће бити обухваћене школе у јужним општинама овог кантона.