Зеничко-добојски кантон, који је до сада извршио имунизацију око 9.000 особа, добио је нових 5.700 доза вакцина против коронавируса, потврдио је кантонални епидемиолог Алис Козица.

Вакцине, произвођача Фајзер, већ су распоређене по локалним домовима здравља, који ће их утрошити према својим плановима имунизације. Дом здравља Зеница, сутра ће, са почетком у 09.00 сати, вакцинацију вршити у Градској арени “Хусејин Смајловић”.

Према плану, у сриједу ће бити вакцинисани и новинари те медијски радници, који су у том кантону, заједно с полицијом и још неким особама које обављају важне јавне послове, уврштени у четврту приоритетну групу.

Ради се о првих 5.700 доза овог произвођача, док су исте количине намијењене за ревакцинацију, а бит ће нам достављене за 21. Дом здравља Зеница, који је добио и највише вакцина, укупно око 2.000, одлучио је вакцинисати у простору Градске арене „Хусејин Смајловић“. Тако им је тако лакше, да вакцинишу на једном мјесту. Колико сам видио из њиховог плана, они ће вакцинисати на седам вакциналних пунктова у Арени – најављује Козица.

Мада се, каже, ради о до сада појединачно највећој количини вакцина која је стигла на подручје ЗДК-а, истиче како се, ипак, не може говорити о масовном процесу имунизације.

Очекивао сам да, барем, овог пута добијемо 15.000 вакцина па би то била нешто масовнија вакцинација. Имамо најаву да ће почетком наредне седмице доћи нове количине вакцине, овог пута Астра Зенеца, али не знамо још које су количине у питању – каже Козица.

Нада се како ће ускоро добити довољне количине вакцина за масовнију имунизацију становништва, јер, како каже, за успјех имунизације у ЗДК-у ће бити потребно вакцинисати између 100.000 и 150.000 становника.

У супротном, на јесен и зиму би нас, истиче Козица, могао захватити нови вал заразе. То би, упозорава, додатно исцрпило здравствени сектор, а како је очекивани период трајања заштите од заразе око шест мјесеци, захтјевао би и поновно вакцинисање свих особа које су већ примиле вакцину.