Високи представник у БиХ Валентин Инцко упутио је писмо премијеру и предсједавајућем Скупштине Зеничко-добојског кантона, у којем их позива да Скупштина и Влада овог кантона више не одлажу преузете законске обавезе и осигурају финансијску самосталност кантоналне Управе полиције.

Финансијска самосталност полиције у Зеничко-добојском кантону била је једна од важнијих тема прошлоседмичне посјете америчког амбасадора полицијском комесару ЗДК.

Иако је ЗДК био један од првих у Федерацији који је законски обезбиједио финансијску самосталност полиције, примјена новог закона, односно финансијска самосталност полиције још увијек није заживјела.

Примјена закона пролонгирана је до почетка наредне године, али још увијек нема чврстих гаранција да ће и након нове године полиција у ЗДК добити финансијску самосталност. Тренутна ситуација била је повод реакције високог представника у БИХ, Валентина Инзка, који је писао властима у ЗДК.

Финансијска самосталност кантоналне полиције била је једна од главних тема прошлоседмичне посјете делегације Амбасаде САД-а предвођене амбасадором Ериком Нилсеном полицијском комесару ЗДК.

ЕРИК НЕЛСОН, амбасадор САД-а у БиХ

Нарочито ме занимају његова настојања да додје у позицију када су неовисни што се тиче буџетских средстава .То ће омогићити заиста полицији да ради свој посао поштено и ефикасно и како треба и даће предност да не овисе од тих средстава и омогућиће самосталност њихову…

У влади ЗДК објашњавају да је једини разлог за пролонгирање закона био техничке природе, односно у Буџету за 2018.годину није дошло до раздвајања средстава Управе полиције и Министарства унутрашњих послова.

МИРЗА ГАНИЋ, премијер ЗДК

Дошли смо били у ситуацију да се не може исплатити плата и топли оброк. Технички смо морали јер је једини могући начин био да бисмо наставили своје обавезе постовати према муп-у била је одгова примјене закона на 01.01.2020.

ДАРИО ПЕКИЋ, министар унутрашњих послова ЗДК

Што се тиче закона шта одлучи парламентарна већина ми ћемо се понашати као влада према томе.

С обзиром на то да је преостало довољно времена до коначног усвајања буџета за наредну годину, те ако се узме у обзир наведени разлог пролонгирања, врло извјесна је финансијска неовисност полиције у ЗДК од почетка наредне године.

Да ли је технички разлог био једини, као и то да ли не постоји политичка воља за финансијску неовисност кантоналне полиције, знат ће се већ након наредне двије сједнице Скупштине ЗДК на којим би се могао наћи нацрт Буџета ЗДК за 2020.годину.