Здравствене установе у Бoсни и Херцеговини све теже подносе притисак због алармантног ширења коронавируса. Недостају медицинска опрема, простор и здравствени радници.

Ако грађани наставе са неодговорним понашањем као сада, најгоре тек долази, упозоравају надлежн.

Док се коронавирус земљом шири алармантном брзином, здравствени центри су пред колапсом. Након што је из Универзитетског клиничког центра РС у Бањалуци саопштено да ускоро више неће имати довољно кревета за све пацијенте којима је неопходно болничко лијечење, из УКЦ-а Тузла упозоравају да им недостаје најосновнија опрема за рад, попут рукавица и пи си ар тестова.

ВАХИД ЈУСУФОВИЋ, директор Универзитетског клиничког центра Тузла

Објашњава да нема рукавица и да пи си ар тестова имају за максимално седам дана.

Болнице и клинички центри у РС имају довољно медицинске опреме, но проблем је недостатак особља. Посебно у вријеме годишњих одмора, каже министар Ален Шеранић.

АЛЕН ШЕРАНИЋ, министар здравља и социјалне заштите РС

Одобравамо нова запошљавања на одређено вријеме, два три мјесеца, како бисмо превазишли тај проблем.

Иако су надлежни вјеровали да је правовремено дјеловање успорило ширење заразе, најновије статистике су их демантовале и тренутно нема назнака да ће криза проћи.

Напротив. Уколико не схватимо озбиљност ситуације најгоре тек долази, упозоава помоћник надлежног федералног министра Горан Черкез.

ГОРАН ЧЕРКЕЗ, помоћник министра здравства Федерације БиХ

Објашњава да ћемо доћи у ситуацију да се не можемо лијечити и криви грађане да су неодговорни.

Да је недисциплина грађана књуч за погоршање епидемиолошке ситуације у БиХ сагласни су епидемиолози. Какав ће бити даљи развој ситуације, и хоће ли садашње препоруке бити наредбе уз појачано дјеловање инспекцијских органа, зависи од сваког појединца, кажу стручњаци.

ЈЕЛА АЋИМОВИЋ, епидемиолог

Стварно сваки појединац и сваки послодавац сноси одговорност за поштовање ових мјера, да заједно спријечимо ширење вируса.

Све локалне заједнице, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијум, могу мијењати превентивне мјере. Тако је у Општини Дрвар од данас забрањено окупљање више од пет лица на отвореном и у затвореном простору, а ограничен је и рад угоститељских објеката и трговина.