Синдикати доктора медицине и стоматологије, те независних здравствених радника у Дому здравља Бихаћ одржали су једнипосатни штрајк упозорења како би указали на неусловност и несигурност зграде оштећене у прошлогодишњем потресу, односно немогућност адекватног збрињавања пацијената у таквим условима за рад.

“Још увијек нам није понуђено конкретно рјешење, иако радимо у катастрофалним условима и за нас и за пацијенте. Одмах послије потреса 29. децембра прошле године и велике штете на нашем објекту, организирали смо се на све могуће начине и све до сада толерирали такав начин рада, међутим то предуго траје”, рекао је предсједник струковног синдиката доктора медицине и стоматологије у Дому здравља Бихаћ Амел Окановић.

Службе Дома здравља у Бихаћ тренутно функционишу на шест радних локација. Како је истакнуто, неки су свој посао принуђени радити у ходницима оштећеног објекта.

Према ријечима запослених, немогуће је испоштовати ни тренутне здравствено-епидемиолошке мјере, с обзиром да у просторијама од 16 квадратних метара ординирају по два љекара и медицинско особље.

“Када говоримо о сигурносном аспекту, довољно је да видите испуцале зидове и претрпљену штету. Лабораторија нам је у ходнику, по три стоматолога раде на једној столици, а да не говорим да у оваквим условима некада имамо више од 100 пацијената у тим ходницима, који су сада и ординације. Многи су нас у претходном периоду посјетили и обећавали, међутим још нико ништа конкретно није урадио”, рекао је Екрем Тутић, предсједник Синдиката независних здравствених радника у Дому здравља Бихаћ.

Министрица здравства Унско-санског кантона Нермина Ћемаловић затражила је разумијевање и помоћ чланова синдиката јер је немогуће, како каже, наћи потпуно задовољавајуће рјешење у овако кратком временском року.

“Прије четири дана је потписан уговор за израду детаљне анализе тренутачног стања објекта, након које ћемо дефинитивно знати да ли ћемо обнављати овај, или ћемо евентуално градити нову зграду. Рок за то је 45 дана. Стигле су нам и три понуде власника објеката, који би могли бити привремено рјешење, међутим и то је дуготрајан процес. Прво би требало расписати јавни позив, а након тога, евентуални објекат прилагодити потребама бихаћког дома здравља. Знам да су услови за рад тешки и у потпуности разумијем многе од ових захтјева, али само нам је потребно мало стрпљења, времена и разумијевања”, рекла је Ћемаловић.

Представници синдиката и запослени у Дому здравља Бихаћ инсистирају на конкретним потезима, којима ће им се у што скорије вријеме обезбиједити сигуран и адекватан простор за рад, односно могућности за несметано пружање здравствених услуга грађанима Бихаћа.