Украјински предсједник Владимир Зеленски затражио је од НАТО савеза да убрза учлањење те земље у Алијансу, наводећи да је то једини начин за окончање сукоба у региону Донбаса.

Зеленски је разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом након појачаних сукоба у региону Донбаса и кретања руских оружаних снага у близини границе.

Украјински предсједник је након разговора са Столтенбергом на друштвеној мрежи “Твитер” објавио да је вријеме да НАТО оствари напредак у вези са тежњом Кијева да постане члан.

Према његовим ријечима, Кијев је посвећен реформама одбране које Алијанса захтјева за чланство.

“Међутим, саме реформе неће зауставити Русију. НАТО је једини начин за окончање рата у Донбасу. Акциони план за чланство (МАП) би био реалан сигнал за Русију”, истакао је Зеленски, чија је администрација изразила наду да ће ове године ући у МАП.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да чланство Украјине у НАТО-у не би било добро за рјешавање сукоба.

Песков је изразио сумњу да би чланство у НАТО савези помогло Украјини у рјешавању унутрашњег проблема и да Москва сматра да би то само погоршало ситуацију.

Он је додао да, када би питали неколико милиона људи који живе у самопроглашеним републикама на истоку Украјине да ли су за чланство у НАТО-у, видјели би да је то потпуно неприхватљиво.