Пандемија је додатно отежала рад Земаљског музеја у Сарајеву, који годинама има проблема са финансирањем. Запосленици, ипак, и даље покушавају наћи рјешење и излаз из већ компликоване ситуације.

Међународни дан музеја је иза нас, али и за раднике Земаљског музеја у Сарајеву, што значи наставак борбе за своја права и боље сутра. Подаци из 2019. су забринајвајући. Земаљски музеј није добио ниједну КМ систематски уложеног новца од бх. власти. А, идентична пракса је настављена и ове године.

“Ми смо задњих мјесеци осуђени на помоћ или финансирање од стране државе. И то је огроман проблем пошто нас они, у принципу, не финансирају. Ево, сада је крај мјесеца маја, ми за ову годину нисмо добили ништа”, каже Мирсад Сијарић, директор Земаљског музеја.

Као свој допринос Међународном дану музеја и слогану “Музеј за једнакост, различитост и укључивост”, из Земаљског музеја Босне и Херцеговине су одлучили јавно објавити директорову платну листу и износ плате од 642 КМ.

Међутим, ни та плата није исплаћена.

“Наша неизвјесност око свега тога да ли ће музеј и даље имати отворена врата, можда је на крају мање битно испало да ли ћемо ми заправо добити плату, питање је опстанка Земаљског музеја”, каже Андријана Правидур, археолог.

Иако је тренутна посјета мала, у овом музеју се надају да ће се ситуација промијенити, јер и даље једина конкретна помоћ могу бити посјетиоци.

Грађани Сарајева кажу:
“Свако треба да иде у музеј, да се културно уздиже. Мислим да је то дио опште културе”.
“Све оно што смо живјели на овим просторима, једноставно је тамо лијепо изложено и сви грађани би, по мом мишљењу, требали барем једанпут или двапут годишње да обиђу наше музеје”.
“Све што је културно, мислим да би грађани требало да обилазе и да се едукују”.

Уз сву наведену проблематику, врата Земаљског музеја су и даље отворена за све посјетиоце, али будућност рада ове установе је под великим знаком питања.