Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ Мајлинда Брегу изјавила је данас да би земље западног Балкана заједничким граничним прелазима могле годишње уштедјети 800 милиона евра.

“Ако бисмо имали више заједничких граничних прелаза, ако би они радили 24 часа, седам дана, уз све потребне прописе, поједностављене фитосанитарне процедуре и царинске прописе, тада бисмо, као регион, годишње уштедјели 800 милиона евра”, рекла је Брегу данас на конференцији за новинаре на граничном прелазу Табановци између Сјеверне Македоније и Србије.

Она је рекла да је РЦЦ, заједно са Секретаријатом транспортне заједнице, ЦЕФТА, Европском комисијом и шест економија земаља западног Балкана, покренуо успостављање зелених коридора током блокаде изазване пандемијом ковида 19, чиме је омогућен несметан проток робе и лијекова у региону.

“Почели смо са дневним протоком од 2.000 камиона, који су на граничном прелазу сатима чекали у реду, чак и по 20 часова. Не смијете заборавити да ако би возач камиона губио толико времена, онда би 80 одсто свог живота провео на граничним прелазима. Али то има и економски утицај, јер сваки минут који возач камиона касни, значи два изгубљена евра. Сада имамо проток од 13.000 камиона дневно”, каже Брегу.