Јутрос у 10:22 и Босну и Херцеговину је погодио потрес јачине 5,4 по Рицхтеру. Епицентар је био 77 км јужно од Сарајева.

Земљотрес је забиљежен 11 километара од Невесиња на потезу према Стоцу, на дубини од 10 км.

Земљотрес се осјетио у већем дијелу БиХ, а највише у Невесињу и Мостару гдје су грађани изашли на улице.

Јављају да је земљотрес трајао петнаестак секунди, те да су на одређеним објектима причињене и мање штете.


Оштећене зграде општина, прекинута настава у Лјубињу и Невесињу

Зграда Општине Лјубиње претрпила је мања оштећења током данашњег земљотреса који је регистрован на подручју Херцеговине, потврдио је у разговору за Анадолу Агенцy начелник Дарко Крунић.

Zgrada Opštine Ljubinje zemljotres
Foto: Opština Ljubinje – Anadolu Agency

“У згради Општине Лјубиње имамо мања оштећења, плочице и зидови су испуцали, али веће материјалне штете нема. У школама немају великих оштећења. Дао сам препоруку основној школи да данас распусте дјецу, ради страха да се можда поново не би нешто десило. Дјеца се препадну и можда је боље да буду кући”, рекао је Крунић.

Са сеоских подручја, односно мјесних заједница на подручју општине Лјубиње још нема података о штетама.

“Имамо случај да је на једној згради пао оџак и да су цријепови попадали. То је у граду Лјубиње. Са сеоских подручја нема никаквих информација, односно још нема информација с терен”, поручио је Крунић.

Каже како је у Требињу доста добро стање.

“У Невесињу сам се чуо с начелником. У њих је ближе био епицентар, између Благаја и Невесиња. Они су распустили школе. Има оштећења на школама. Доста је већи удар био код њих него код нас у Лјубињу”, каже Крунић.

Начелник Општине Лјубиње позвао је становништво да не ствара панику.

“Не треба стварати панику, јер из панике можете проузроковати доста неких ствари које треба нормално и смирено реаговати. Треба напуштати просторије и бити испред просторија. Ово је, иначе, трусно подручје тако да постоји могућност поновних земљотреса. Видјели смо шта је било и у Албанији тако да је врло вјероватно очекивати да ће бити још удара”, поручио је Крунић.


ХНК: Основне и средње школе требају само одлучити о одгоди наставе

Министарство образовања ХНК послало је упуте директорима основних и средњих школа да по своме нахођењу одлуче о даљњем одвијању наставе током дана.

Министар Рашид Хаџовић у изјави за БХРТ казао је како је одлука о одгађању наставе искључиво под ингеренцијом директора основних и средњих школа.

Накнадни земљотрес пола сата касније

Пола сата касније забиљежен је нови земљотрес слабијег интензитета, 14 км јужно од Невесиња. Према подацима ЕМСЦ земљотрес је био јачине 3,3 степена по Рицхтеру.

Реакције грађана из Босне и Херцеговине и регије

Невесиње: “Епицентар је био у мом граду. Живим у згради на другом спрату. Са зидова су падале слике, намјештај се тресао. Такођер, видим мања оштећења на зиду”.

Мостар: “Кратак, али веома јак земљотрес. Изашли смо из куће у паници”.

Мостар: “На шестом спрату се “љуљало” десетак секунди. Све се у кући затресло. Сви смо се уплашили”.

Мостар: “Био је још један неколико минута касније. Добро је дрмало прво у 4:00 јутрос сад око 10:20 и ево још један кратки у 10:25”.

Читлук: “Веома јак потрес. Обично се не уплашим али овај је био баш снажан”.

Међугорје: “Јак потрес, бит ће их још”.

Дубровник: “Само 62 километра од мог града. Било је ужасно. Јак потрес, срећом није трајало дуго”.

Београд: “Осетили смо и у Београду. Шта се догађа са Балканом? Два јака земљотреса у неколико сати. Надам се да ће престати”.