У Зеници је озваничен почетак грађевинских радова на изградњи Топлане у кругу компаније Арцелор Митал која ће, уз знатно побољшање еколошких стандарда у производном процесу зеничке жељезаре, значити стабилно и еколошки прихватљиво гријање за Зеничане у наредном периоду.

Вриједност пројекта је 53 милиона еура.

У реализацији учествују четири партнера – Арцелор Митал са 50 посто удјела, Град Зеница са 20 посто, док ће по 15 посто удјела у будућој Топлани имати Фински фонд за индустријску сарадњу (Финн Фунд) и КПА Уницон.

Према најавама инвеститора, радови на изградњи и монтажи нових котлова у Топлани требали би бити окончани до краја ове године.

“Очекујемо да од наредне године нећемо користити угаљ у нашим котловима. Дакле, у потпуности ћемо користити наше плинове и осигурат ћемо да су СО2 емисије елиминисане у граду Зеница. Очекујемо да ће и гријање бити стабилније од наредне године”, рекао је Никхил Мехта, генерални директор Арцелор Миттала Зеница.

Ајдин Јелеч, члан Надзорног одбора “Топлана” Зеница, каже како је ријеч о генерацијском пројекту који је од великог значаја како за грађане Зенице тако и за околиш.