Градоначелник Зенице Фуад Касумовић и предсједник Форума грађана Зенице Фарук Кадрић свечано су у Парку Кулин бан на Билином пољу данас открили реплику Билинопољске изјаве, која је и потписана 8. априла 1203. године те свједочи о вишестољетном континуитету државе Босне и Херцеговине, али и богате прошлости града Зеница.

“Тим поводом, обогаћујемо Парк Кулина бана са још једним хисторијским експонатом – репликом Билинопољске изјаве. Са данашњим даном, на овом простору имамо неколико веома значајних хисторијских експоната. Поред плоче Кулина бана, ту је и плоча Великог судије Градјеше, Повеља Кулина бана и ево данас Билинопољска изјава. Тиме смо заокружили наш ближи циљ и омогућили нашим грађанима, ученицима, студентима, гостима, туристима…да могу да спознају нашу прошлост, да је чувамо и његујемо”, казао је Кадрић.

Касумовић је истакао како Зеничани, поводом 818. годишњице Билнопољске изјаве, на том мјесту имају прилику да славе и “храброст, мудрост, визионарство босанског владара Кулина бана“.

“Прича о Кулину бану треба да траје, а у данашњој Зеници и Босни и Херцеговини многи требају да се угледају на његова дјела и храброст, када је у питању заштита грађана и државе”, сматра Касумовић.

Зенички историчар др. Амир Исмић подсјетио је како је Билинопољска изјава, потписана између тадашњег босанског владара Кулина бана и папинског изасланика Ивана Казамариса, потписана у сличним хисторијским околностима као што су и данас на овим просторима.

“Све што се данас рефлектује у Европи, на Балкану и на свијету, на нас се, такођер, рефлектује”, подвукао је Исмић, који је напоменуо како је Кулин бан био вриједан спомена владар на подручју Европе.

Босанска држава, додао је, била је и тада простор слободног исповиједања вјере, а мултикултуралност која је постојала у средњовјековној Босни, била је континуитет.

Мултикултуралност и уважавање другог, одувијек је постојала у Босни. Зато је покушај да се историја увуче у данашње оквире и аршине, казао је Исмић, потпуно погрешан.