Влада Зеничко-добојског кантона дала је сагласност премијеру за потписивање споразума са УНДП-ом о набавци тестова за вирус корона у вриједности од један милион КМ.

Кантонални министар здравства Аднан Јупић рекао је да је предвиђена набавка 33.500 мултиплекс тестова и 20.000 стандардних тестова за потребе пи-си-ар лабораторија у Кантоналној болници из Зенице и Општој болници из Тешања, 9.000 антиген тестова за потребе домова здравља, те 22.000 виралних подлога, саопштено је прес службе Владе Зеничко-добојског кантона.

Влада је усвојила и извјештај о извршењу финансијског плана Завода здравственог осигурања Зеничко-добојског кантона за период јануар-септембар 2020. године.

Јупић је навео да је, упркос смањеном приливу прихода, у Фонд здравственог осигурања од око 15 милиона КМ, што је посљедица смањених уплата усљед пандемије вируса корона, Завод здравственог осигурања девет мјесеци пословао са минусом од свега 580.000 КМ.

“Надам се да ће се квалитетном политиком и вођењем менаџмента овај минус до краја године неутрализовати“, додао је Јупић.

Он је нагласио да су у завршној фази преговори са синдикатом осталих запослених у здравству који врло брзо требају резултирати споразумом и потписивањем колективног уговора одмах по усвајању финансијског плана Завода здравственог осигурања за наредну годину.

У том случају би од 1. јануара дошло до изједначавања сатнице осталих запослених у здравству са висином сатнице која је дефинисана колективним уговором са Синдикатом љекара и стоматолога Зеничко-добојског кантона.

Влада Зеничко-добојског кантона је донијела сет одлука којима су одобрена средства у износу од 600.000 КМ за набавку медицинске опреме за Кантоналну болницу у Зеници.

Одобрена је набавка “Ц лука” за потребе Одјељења неурохирургије, ОЦТ апарата за Одјељење офталмологије, ЛЕД операционих хируршких лампи, те ендоскопске опреме, наведено је у саопштењу.