Институт за јавно здравство Републике Српске предложиће сет препорука Републичком штабу за ванредне ситуације како би на што бољи начин санирали погоршану епидемиолошку ситуацију, рекао је данас директор Института Бранислав Зељковић.

Он је истакао да ће сет препорука бити формиран на основу искустава од раније, али и података релевантних установа о тренутном утицају вируса корона.

Зељковић је рекао да је Институт дао задатак представницима министарстава и здравствених установа Републике Српске да размотре утицај тренутне епидемиолошке ситуација на здравље грађана, али и све друге сфере живота, како би се дефинисале препоруке за Републички штаб за ванредне ситуације у ком правцу треба ићи са мјерама.

“Треба имати на уму да постоји широк дијапазон мјера, али да одређене мјере или нису примјењиве или не дају резултате”, рекао је Зељковић новинарима у Бањалуци.

Зељковић је напоменуо да Република Српска стално ради на проширењу капацитета за смјештај пацијената позитивних на вирус корона, а који захтијевају здравствену заштиту.

“Један дио својих капацитета дао је на располагање и Завод Др Мирослав Зотовић, гдје постоји могућност и прикључења особа на кисеоничку терапију, а доступан је и одређен број кревета”, рекао је Зељковић.

Он је навео да болнички капацитети још нису попуњени, али да ће се, уколико буде било потребе, морати пронаћи додатни капацитети који задовољавају одређене стандарде за смјештај пацијената.

Говорећи о едукацији радника на апаратима за откривање нових сојева вируса, Зељковић је рекао да је први дио обуке завршен, а да се крајем марта очекује други дио обуке, који ће одржати представници Свјетске здравствене организације.

“Колеге су већ у процедури едукације за рад на апаратима, али и припреми узорака за анализу”, рекао је Зељковић.